PRIŠTINA – Šef kabineta premijera Kosova i šef delegacije u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Avni Arifi izjavio je danas izjavio kako je jezero Gazivode deo teritorije Kosova i da će ko god “pokuša da ga prisvoji, učiniti agresiju na Kosovo, na šta će odgovoriti i narod Kosova”.”To je imovina Kosova od ekonomskog značaja, a i bez toga, to je deo teritorije Kosova i o tome se neće diskutovati. Iako je bilo problema u upravljanju Gazivodom, mnogi su problemi i nasledjeni, ali ono što je jasno jeste kome pripadaju Gazivode”, izjavio je Arifi za Radio Slobodna Evropa.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ranije je izjavio da se upravo zbog Gazivoda ne sprovodi briselski sporazum o energetici sa Srbijom, te dodao kako od tog hidrosistema zavisi i proizvodnja električne energije na Kosovu, ali i vodosnabdevanje jednog dela Kosova.
Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare prošle nedelje kratko prokomentarisao da Gazivode vidi u sastavu Kosova.

S druge strane, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je ono od strateškog značaja za opstanak Srba na severu Kosova.

Upravo je tokom vikenda jezero Gazivode dospelo u javnost kada su mediji u Srbiji pisali kako Kosovo planira da preuzme kontrolu nad ovim hidrosistemom, a potom i da je Kfor to uradio, što je ova misija medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu negirala.


Beta