SJENICA – Ko najbolje zarađuje u inostranstvu i ko ima najviše novca na Pešterskoj visoravni, vidi se svakog leta kad vredni radnici dođu u svoj rodni kraj na odmor.A ko će najlepše poneti sve bogatstvo iz kuće nego žene. Po starom muslimanskom običaju, novac pretočen u zlato muževi, očevi stavljaju oko vrata ženama i kćerkama.

Jedna od ovakvih “zlatnih parada” održava se svakog drugog avgusta u selu Brćak, na Pešterskoj visoravni, gde se okupi na hiljade ljudi, što iz okolnih sela, ali i iz svih krajeva sveta.

“Živimo u inostranstvu oko 20 godina, tamo radimo i zarađujemo, ali najviše nas raduje da dođemo u našu Sjenicu i provodimo vreme sa starim prijateljima i obilazimo upravo ovakve skupove”, kaže Rasim za Glas zapadne Srbije.

Jedan deo zarađenog novca on je uložio i u Šefiku, jer je za zlato oko njenog vrata izdvojeno više desetina hiljada evra.

“Prvo se kupi jedan dukat, koji se kasnije ulepšava, nadograđuje i hekla i na kraju dobijemo odoru sa kojom se ponosimo ovde u selu”, ispričao je ponosno Rasim.

Lepota i vrednost ovih muslimanskih žena nesporna je i bez zlata, ali ipak sve izgleda i zvuči drugačije kad im se oko vrata stavi čitavo bogatstvo.

Edo Aljević iz Novog Pazara ponosan je na prelepe žene iz svoje porodice, ali i na njihov fascinantan nakit, koji je obezbeđen njegovim radom.

“Neka ostane tajna koliko je koštalo, ali ima tu vrednosti za jedan lep stan”, kroz osmeh je rekao Edo.

Na pešterskoj visoravni dobro zarade i muzičari, jer bakšiš je dat kako bi se pozdravile žene iz porodice, tako da što više – to bolje.

Neudate devojke i neoženjeni momci se upravo na ovakvim vašarima upoznaju i zbližavaju, pa su svadbe sledeće veselje na kojima se okupljaju.


RTV