Naslovna ISTAKNUTO Bošnjaci sami da rešavaju svoja pitanja

Bošnjaci sami da rešavaju svoja pitanja

NOVI PAZAR – Predsednik BNV nije izrazio želju da se sretne ni sa jednim predstavnikom Bošnjaka za koje toliko brine i zahteva da ih predstavlja u pregovorima u Briselu

Pojedini portali preneli su saopštenje Bošnjačke koalicije „Vakat“ sa Kosova koja je reagovala na izjavu predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmana Ugljanina da to veće treba da se uključi u pregovore između Beograda i Prištine u Briselu.

Ova koalicija je saopštila da pitanje Bošnjaka na Kosovu treba da rešavaju „Bošnjaci koji žive u njemu na čelu sa svojim legitimno izabranim predstavnicima“ i da Sulejman Ugljanin i BNV nemaju nikakve ingerencije na Bošnjacima Kosova.

„Samim tim osuđujemo njegov zahtev i traženje da učestvuju u dijalogu koji se vodi između Kosova i Srbije oko Bošnjaka i njihovih naselja na severu Kosova“ – navodi se u saopštenju Bošnjačke koalicije „Vakat“ i dodaje da njihovi sunarodnici imaju svoje predstavnike koji ih uspešno predstavljaju, ali imaju i svoje zahteve za učešće u dijalogu „upravo zbog Bošnjaka u tom delu Kosova. Ugljanin ne treba da koristi javno oglašavanje naših predstavnika u medijima oko učešća Bošnjaka Kosova u dijalogu i da preuzima tu obavezu“.

Na kraju saopštenja se navodi da predsednik BNV prilikom svog boravka u Prištini i razgovora sa Bedžetom Pacolijem, „nije izrazio želju da se sretne ni sa jednim predstavnikom Bošnjaka za koje toliko brine i zahteva da ih predstavlja u pregovorima u Briselu“. Bošnjački politički predstavnici su poručili da će svoja pitanja rešavati isključivo u institucijama Kosova.

Ugljanin je prilikom posete Prištini, poslednje dana jula, dao intervju tamošnjem dnevniku „Zeri“ u kojem je izneo svoj predlog da se BNV uključi u pregovore između Srbije i Kosova u Briselu „kao zainteresovana strana“. Razlog je naselje Bošnjačka mahala (u tom naselju je rođen i živeo Ugljanin) u severnom delu Mitrovice, u kojem su „srpske oružane snage 1999. godine izvršile etničko čišćenje“ i Vlada Srbije ga je „upisala u svoj ratni plen“.


S.Novosel/Danas.rs

Exit mobile version