CIRIH – Kriminalac Ivan Adrovac osuđen je juče pred sudom u Cirihu na 14 godina zatvora jer je kao član kriminalne grupe „Pink Panter“ od 2008. do 2016. učestvovao u pljačkama devet zlatara, saznaje KRIK. Adrovčevoj supruzi Maji u Srbiji se sudi za pomaganje pri pokušaju ubistva biznismena Milana Beka.

Suđenje Adrovcu završeno je u jednom danu pošto je priznao da je učestvovao u pljačkama. Švajcarski mediji prenose da je Adrovac na sudu bio uljudan, sa naočarima i uredno podšišan, kao i da je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Sud je ocenio da Adrovac nije bio uključen u planiranje pljački, ali da je imao značajnu ulogu u njihovom sprovođenju.

Krađe su bile detaljno pripremljene i izvršene na gotovo identičan način, piše u optužnici koju poseduje KRIK. Adrovac je najčešće prvi ulazio u zlataru i pretvarao se da je kupac, a za njim su ulazili njegovi saradnici. Uz pretnje oružjem, naređivali su zaposlenima da legnu na pod i dok su ih držali na nišanu, razbijali su staklo na vitrinama i uzimali nakit.

Prilikom određivanja visine kazne, sud je naročito uzeo u obzir da su u pitanju bile oružane pljačke izvedene na bezobziran i nemilosrdan način, da su ljudi dovedeni u opasnost i da su zbog pretnji oružjem strahovali za svoje živote.

Adrovac se branio i tvrdio da prilikom krađa nije korišćeno pravo oružje, već replike, ali sud je ovo odbacio.

Vrednost ukradenih dragocenosti procenjuje se na oko 20 miliona franaka. Adrovčev deo bio je daleko manji od ukupne sume, ali pozamašan za srpske uslove, procenio je sud. Osim u Švajcarskoj, opljačkane su zlatare u Nemačkoj i Austriji.

Adrovac je, osim za pljačke, osuđen i za uništavanje tuđe imovine, falsifikovanje dokumenata i krađu automobila. Ova presuda, međutim, nije konačna i o njoj će odlučivati drugostepeni sud.

Adrovac je u pritvoru od marta 2016. godine kada je uhapšen u blizini švajcarsko-austrijske granice. Vozio je ukradeni „bmw“ i imao falsifikovanu vozačku dozvolu Litvanije na ime Dilis Aidas.

Prošlost

Ovo nije prva presuda Adrovcu, pošto je ranije osuđivan u Srbiji. Kao maloletnik kažnjen je merom pojačanog roditeljskog nadzora i maloletničkim zatvorom.

Ponovo je osuđen u novembru 2007. na tri meseca uslovne kazne zbog droge.

Protiv njega je 2014. godine podneta krivična prijava zbog falsifikovanja lične karte, ali ju je Više tužilaštvo u Beogradu odbacilo pošto je uplatio 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

Slučaj Beko

Sa mnogo ozbiljnijim optužbama u Srbiji suočila se njegova supruga Maja. Ona je uhapšena u julu 2015. godine zbog sumnje da je učestvovala u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka. Tokom istrage Maja Adrovac bila je označena kao direktni izvršilac, ali je kasnije optužena da je pomogla pucaču tako što mu je obezbedila municiju. Ona je najpre oslobođena optužbi, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

U međuvremenu, u julu 2016, uhapšen je Aleksandar Zdravković zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Zdravković je na suđenju ispričao da je prijatelj Ivana Adrovca i da tako poznanje njegovu suprugu. Ivan Adrovac nije optužen, niti je svedok u ovom postupku, ali se na pretprošlom suđenju njegovo ime moglo čuti mnogo puta kada je sudski veštak predstavio analizu komunikacije telefona koje su koristili Zdravković i Ivan Adrovac.

Veštačenje je pokazalo da je Zdravković dan pre pokušaja ubistva prestao je da koristi svoj mobilni telefon i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju. Sumnja se da je jednu od „specijala“ koristio upravo Ivan Adrovac.


krik.rs