BEOGRAD – Početna cena za prodaju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) iznosiće samo 12,35 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra, što je duplo manje od cene po kojoj je to preduzeće nudjeno na prodaju 2013. godine, izjavio je danas šef odborničke grupe “Savez za Srbiju” u Skupštini Beograda Dragan Djilas.

On je u saopštenju naveo da će kupac PKB-a za tu cenu dobiti 17.000 hektara zemljišta na obodu Beograda, celokupnu mehanizaciju, kanale za navodnjavanje, farme, zgrade, institut…

“Stočni fond PKB-a procenjen je na dodatnih 17 miliona evra, a kupac mora samo naredne tri godine da nastavi sve privredne aktivnosti koje PKB danas obavlja”, upozorio je Djilas i dodao da je realno očekivati da će kupac posle toga ugasiti stočni fond i proizvodnju mleka i posvetiti se isključivo zemljoradnji.

Podsetio je da je Grad Beograd 2013. godine, kada je on bio gradonačelnik, odbio pokušaj republičke vlasti da proda PKB, zbog strateške odluke da se PKB razvija.
“Tada je procenjena vrednost bila oko 200 miliona evra, a kao gradonačelnik sam smatrao da je ta cena bila bar duplo manja od realne, što je bio i stav tadašnje gradske uprave”, istakao je Djilas.

Ocenio je da cena po kojoj će PKB sada biti ponudjen na prodaju pokazuje “koliki je nivo pljačke gradjana Beograda i Srbije pod vlašću Srpske napredne stranke” i da je “posle Aerodroma ‘Nikola Tesla’ i ‘Galenike’ na red došao i PKB.

Djilas je kazao da će vlast u Srbiji uskoro početi proces prodaje “Laste” i da planira i privatizaciju gradskih komunalnih sistema.

“Posle Aleksandra Vučića i SNS-a u Srbiji kamen na kamenu neće ostati”, rekao je Djilas.


Beta