BANJALUKA – Udruženje Majke Srebrenice odavno je postalo politički subjekt, ocenio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju u parlamentu povodom Izveštaja Komisije o događajima u Srebreinici iz 2004. godine.

“Bol ”Majki Srebrenice” zavređuje pažnju i poštovanje. Ali odavno to Udruženje nije udruženje koje okuplja samo stradale. Ono je postalo politički subjekt. To bez oklevanja treba reći. Ipak, pozivam ih da zajedno sa nama rade na novom izveštaju Vlade Republike Srpske”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik je zatražio odbacivanje aktuelnog izveštaja o zločinu o Srebrenici 1995 i formiranje nove komisije, u koju bi bili uključeni najrelevantniji ljudi, radi zajedničkog utvrđivana istine.

Dodik je rekao i da nikada nije formirana komisija koja bi istražila ubijanje sarajevskih Srba, a Dom naroda je i na to obavezao.

“Vlasti Federacije to nikada nisu učinile, a morale su. Sve su činile da do toga ne dođe”, rekao je Dodik, uveren da bi svrha novog izveštaja bila pomirenje naroda u BiH.


Tanjug