Novak Đoković je u finalu Mastersa u Sinsinatiju pobedio večeras Rodžera Federera sa 2:0 (6:4, 6:4).

Srpski teniser je ovom pobedom ušao u istoriju kao prvi koji je osvojio “Zlatni Masters” odnosno svih devet turnira Masters serije, od kako je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) od 1990. uvelo novi sistem bodovanja.

Za “Zlatni Masters” Novaku je godinama nedostajao samo Sinsinati. Imao je odavno pehare iz Indijan Velsa, Majamija, Monte Karla, Madrida, Rima, Rodžers kupa, Montreala, Šangaja i Pariza, ali ne i iz Sinsinatija. Pehar sa turnira u Ohaju uvek mu je za malo izmicao. Đoković je pre ovog čak pet puta gubio u finalu Sinsinatija, a od toga tri puta upravo od Federera. Ovaj put mu je šesti nastup bio srećan. Zanimljivo je da Švajcarac sve do sinoć nije ni jednom izgubio kada god bi stigao do finala u Sinsinatiju.

Đokoviću je za trijumf u prvom setu (6:4) trebalo samo 37 minuta. Federer je pritisak srpskog tenisera uspevao da izdrži samo do rezultata 3:3. Novak je tada napravio brejk povevši sa 4:3, što se kasnije ispostavilo kao ključnim momentom u prvom setu. Od tog trenutka Srbin je samo čuvao stečenu prednost i gledaju sa strane delovalo je da je rutinski priveo set kraju.

Federer se na startu drugog seta “probudio” i brzo poveo sa 0:2 napravivši brejk. Međutim, nije se srpski teniser dao deprimirati zbog toga i nastavio je sa igrom kakva je viđena i u prvom setu, uspevši da izjednači na 3:3.

Zadavali su veliku muku Novaku u tim trenucima servisi Federera i bilo je očigledno da će izaći kao pobednik samo ako na njih uspe da adekvatno odgovori. Sedmi gem se zatim ispostavio kao sudbonosni za Novaka. Gubio je 0:40, ali je upornošću uspeo da dođe do 40:40, a potom dobije gem i povede sa 4:3. Od tog trenutka samo je od Đokovića zavisila dalja kontrola meča, a on nije dozvolio da takvu šansu propusti, pa je na kraju trijumfovao sa 6:4, iskoristivši prvu meč loptu.