NOVI PAZAR – Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić čestitao je danas vernicima predstojeći Kurban-bajram i podsetio da je ovaj praznik dar ljudskom rodu i vreme za pokazivanje iskrenosti i negovanja porodičnih, komšijskih i drugih vrednosti.On je u bajramskoj poruci vernicima istakao da u narednim dana treba da se pokaže da u društvu prepunom egoizma i sebičnosti ima i čestitih ljudi koji ne misle samo na lični materijalni interes, već imaju daleko šire vidike i ciljeve.

“Obavljanje hadža, klanjanje Bajram namaza i žrtvovanje Kurbana nije nikakav adet već ibadet kojim se postiže skrušena pobožnost. Ne zaboravimo našu obavezu prema vakufskim dobrima i vakufskoj imovini, jer nas islam uči da je vakuf trajno dobro, a da vakif ima posebnu nagradu kod Alaha”, rekao je Dudić.

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika – hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, najvećem islamskom svetilištu.


Beta/Foto: Mešihaz IZuS