BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić čestitao je rudarima na KiM, rukovodstvu i svim zaposlenima u Rudarsko-metalurško-hemijskom kombinatu „Trepča”, kao i svim rudarima u ostalim delovima Srbije, Dan rudara i istakao da ovogodišnje obeležavanje dolazi u trenutku kada kao država i kao narod prolazimo kroz teške i sudbonosne dane.

“Svedoci smo konstantnih izazova i pretnji koji se, između ostalog, odnose i na energetski sistem na Kosovu i Metohiji. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nekoliko puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o „Trepči” i energetici na Kosovu i Metohiji. Zato želim i ovoga puta da poručim da će Republika Srbija zaštititi i „Trepču” i hidroelektranu „Gazivode” i trafostanicu „Valač”, u to ne treba niko da sumnja. Jer, onaj ko dira u „Trepču” ruši temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a to ćemo nastaviti da čuvamo”, poručio je Ðurić povodom Dana rudara, 6. avgusta, saopšteno je iz Kancelarije.

On je naveo da je “Trepča” već decenijama, u raznim državnim sistemima i istorijskim previranjima, temeljni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka naše južne pokrajine. Ona je i nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima daljeg širenja energetskog sektora i modernog razvoja Kosova i Metohije, istakao je Ðurić.

“Izražavajući duboko poštovanje i zahvalnost za težak rudarski posao, uveravam vas još jednom da smo odlučni da čuvamo i vrednujemo svoja prirodna bogatstva i da ćemo predano raditi da rudarima na KiM osiguramo bolje uslove rada, veće zarade i pristojan životni standard za njih i njihove porodice”, naveo je Ðurić uz tradicionalni rudarski pozdravom „Srećno“.