NOVI PAZAR – Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo izjavio je danas da su državni fukncioneri koji su poslednjih dana komentarisali njihov predlog o promeni naziva škola u Sandžaku prekršili zakon mešajući se u nešto što je zakonska, ustavna i medjunarodna ingerencija tog nacionalnog organa.On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da želi da ohrabri 72 člana školskih odbora u osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju da ne poslušaju ministra prosvete Mladena Šarčevića, nego da poštuju zakon, proceduru i nadležnosti koje BNV ima kao organ manjinske samouprave.

“Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja školski odbori do 31. avgusta treba da usvoje ili odbace naše predloge, a 31. decembar je krajnji rok do kojeg ministar Šarčević treba da potpiše suglasnost na tu njihovu odluku. Inače, mi na osnovu nedavno izmenjenog zakona imamo pravo i obavezu da preuzmemo kompletna osnivačka prava svih škola koje smo pre četiri godine proglasili ustanovama od posebnog značaja”, rekao je Džudžo.

On je pojasnio da je BNV tada na osnovu tog zakona, od 36 osnovnih i srednjih škola u kojima se obavlja nastava i na bosanskom jeziku, proglasilo tih osam škola ustanovama od posebnog znajačaja i devetu Gimnaziju u Tutinu.

Džudžo je istakao da se davanjem imena po znamenitim Bošnjacima školama, ulicama i kulturnim ustanovama afirmiše i unapredjuje njihov kulturni, nacionalni i etnički identitet.

“Zašto ministar Šarčević ne zna nijednu od osam ličnosti iz značajne manjinske bošnjačke zajednice, najveće posle srpskog i madjarskog stanovništva? To su važni ljudi iz naše hiljadugodišnje pisane istorije, a medju njima je Kulin Ban koji je ključna ličnost naše ukupne kulture, istorije, tradicije, nacionalnog i etničkog identiteta”, rekao je Džudžo.

Šarčević je ranije rekao da nije čuo ni za koga sa liste imena škola koje je predložilo BNV i ocenio da ne bi bilo problema da škola dobije ime nekoga iz bošnjačke grupe naroda ko je svima poznat.

Džudžo je odgovarajući na pitanje “Sto plus” radija rekao da je, u odnosu na pre četiri godine kada je isti predlog BNV prošao gotovo nezapaženo, danas “povoljniji politički kontekst u Sandžaku, a da su beogradski činovnici gori nego tada”.

Prema predlozima BNV, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” trebalo bi da dobiju imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, Muhameda Hevaji Uskufija, Kulina bana, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Predlog novog imena za Osnovnu školu “Aleksa DJilas Bećo” u Tutinu je “Ferhad-beg Draga”, a “Aleksa Šantić” “Kadija Gluhavički”.

Nova imena u Prijepolju bi trebalo da dobiju škole “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković”, a predloženo je da ponesu imena Murata efendije Šećeragića i Rifata Ramovića.


Beta