F-16 Barak stigli u Hrvatsku, leteće prvi put na obeležavanju “Oluje” (video)

BEOGRAD/ZAGREB – Tri izraelska višenamenska borbena aviona F-16 Barak, koji će ;učestvovati u obeležavanju ;vojno-policijske akcije “Oluja”, ;danas su prvi put sleteli u vazduhoplovnu bazu na Plesu, prenela je agencija Hina.

Ti avioni će učestvovati ;u programu obeležavanja ;vojno-policijske akcije “Oluja” u nedjelju, 5. avgusta tako što će nadleteti ;Knin, u kojem će biti održana centralna proslava, potvrdio je na konferenciji za novinare hrvatski premijer Andrej Plenković.

MORH je saopštio da su tri izraelska višenamenska borbena aviona F-16 Barak danas prvi put oko 15 časova sletela u 91. vazduhoplovnu ;bazu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ;na Plesu.

Hina navodi da je prilikom ulaska u hrvatski vazdušni prostor izraelske avione dočekao avion MiG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ;nakon čega ih je dopratio do vazduhoplovne ;baze.

Dodaje se da je u pitanju “višednevna prijateljska poseta” snaga izraelskog vazduhoplovstva ;Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.

Vlada Hrvatske je u martu donela formalnu odluku o kupovini polovnih, modernizovanih izraelskih borbenih aviona ;F-16 ;C/D ;Barak, koji će koštati oko tri milijarde kuna (305 miliona evra).

“Radi se o avionima koji će u Hrvatsku doći u potpunosti prilagodjeni NATO standardima, na način da će u cenu troškova u celosti biti uračunato sve što je potrebno da ti avioni budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i ratnom vazduhoplovstvu najmanje sledećih 25 godina”, rekao je u martu premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.