Ček danas u Srbiji služi uglavnom da se podmire troškovi ishrane.
Osnovne potrepštine porodice otplaćuju na četiri do čak devet meseci odloženo. Čekova je sada najviše u kasama prehrambenih trgovaca, koji odobravaju i najduže rokove plaćanja, pišu “Novosti”.

Sve manje se koriste za kupovinu nameštaja i tehnike, jer traže mnogo vrednosnih papira koje banke daju bukvalno “na kašičicu”.

Za prvih šest meseci ove godine ispisano je 3,9 miliona čekova i utrošeno više od 17,4 milijardi dinara za plaćanje raznih roba i usluga. Mada se ovo čini kao veliki iznos, učešće čekova u ukupnom prometu trgovaca je ipak simbolično i čini od tri do pet odsto prometa.

Čekova bi bilo i više, navodi ovaj beogradski list, da banke nemaju stroga pravila kontrole prilikom njihovog izdavanja i čekovi se sada puštaju tek u krajnjoj nuždi ili za velika slavlja poput slava, praznika i slično. Trgovcima prehrambene robe nikada nije bilo povoljnije da kreditiraju kupce omogućavajući im da plaćaju na odloženo, jer im miran kurs dinara ide naruku.

Po jednom čeku, u proseku, ispisuje se 4.506 dinara, ali se i građani i trgovci slažu da je maksimalno dozvoljena vrednost čeka od 5.000 dinara mala i da ne može da podmiri ni nedeljne potrebe porodice.

Poslenji put je limit čekova povećan 2008. godine sa 3.000 na 5.000 dinara i za sada nema informacija da banke imaju nameru da povećaju ovaj maksimum.


Izvor: Novosti