Neki hrvatski mediji kritikovali su danas poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Danu sećanja u Bačkoj Palanci, ocenjujući ih kao “skandalozne” i “licemerne”

Agencija HINA je prenela da je Vučić, odajući poštu stradalim Srbima, Oluju nazvao pogromom i istakao da je ta operacija bila motivisana mržnjom prema Srbima, kao i da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.
Opširno citirajući poruke srpskog predsednika, agencija primećuje da Vučić hrvatske Srbe naziva “Krajišnicima”, te poručio da je “Hitler hteo svet bez Jevreja, Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba”.

Agencija konstatuje da je Vučić, čija zemlja i dalje ne priznaje agresiju na Hrvatsku, poručio i da će Srbija zaštititi Srbe i da neće biti novih Oluja.
Zagrebački „Večernji list“ piše danas da uprkos svim Vučićevim nastojanjima, svet Oluju smatra legitimnom operacijom, te da je Hrvatska na dobrom putu, što potvrđuje američka uz hrvatsku zastavu danas u Kninu.
List priznaje da je proslava u Kninu do danas bila poligon za političko prepucavanje između levih i desnih, ali i da su Hrvati, kako kažu, uspeli da spuste loptu kako bi ona “zadržala status jedinstvenog obeležavanja tog najvažnijeg državnog praznika”.

U isto vreme, kada su Hrvati shvatili da je Dan pobede prevažan da bi se politizovao, Vučić, kojeg nazivaju “vladarom Srbije”, odabrao je isti datum za, kako tvrde, “sećanje novog istorijskog srpskog mita, drugog velikog nakon onog o Kosovskom boju”.

Primećuju da je u politici Vučića “Oluja naglo postala supervažna i za unutrašnje političke odnose u Srbiji, kao i za određivanje nove, u Beogradu bi rekli aktivne, a u Zagrebu agresivne politike Srbije prema Hrvatskoj”.
Pod naslovom “Skandalozni Vučić uporedio Hrvatsku sa Hitlerovom Nemačkom”, hrvatski portal Index je otvorio anketu s pitanjem “Da li Vučiću treba zabraniti ulazak u Hrvatsku”.
Uz videozapis Vučićevog sinoćnjeg obraćanja na Danu sećanja, Index piše da su to dosad najteže reči kojima je srpski predsednik opisao akciju kojom je, kako navode, “od srpske okupacije oslobođen značajan deo hrvatskog teritorija”.

Smatra se da je, kako navode, “Vučićevo licemerje još više došlo do izražaja ako se uzme u obzir da je on godinama bio potrčko četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju, ali i činjenica da je 1995. u Glini javno zagovarao velikosrpske teze”.

infobrif.rs