BEOGRAD – Iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić, izjavio je da zbog rešavanja pitanja Kosova i Metohije slede sedmice aktivnog ispiranja mozga narodu.

Iguman Sava je za list Danas, za izdanje za sredu, 22. avgust, kazao da “aktuelni režim namerava da natera srpski narod da sam sebe i teritorijalno i duhovno amputira preko referenduma”.

Govoreći o učestalim napadima na njega u odredjenim medijima, Janjić je ocenio da je “medijsko blaćenje dogovoreno na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pripremio teren za referendum i skrenula pažnja javnosti sa suštine onoga što govore ljudi koji se javno napadaju”.

On je dodao da se ne oseća lično ugrožen direktnim prozivkama državnih zvaničnika i pojedinih beogradskih medija, iako “danima kidišu na jednog monaha sa svom tabloidsko-obaveštajnom mašinerijom laži i montaža”.

“Ovde se normalno živi – imamo svakodnevna bogosluženja i goste u manastiru. Stavljanje tolike političke težine na jednog monaha – sveštenika u režimski kontrolisanim medijima govori samo da to što on govori nekog jako boli i da je to zapravo istina”, kazao je Janjić.

List Danas je naveo da bi sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 30. avgusta, mogao da razmatra napade državnih zvaničnika na Crkvu, odnosno na Eparhiju raško-prizrensku, nadležnog episkopa Teodosija Šibalića i igumana Visokih Dečana arhimandrita Savu Janjića.


Beta/ Foto: Tanjug