BEOGRAD – Bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je da je predlog o korekciji granica u pregovorima sa Srbijom protivan Ustavu.

Sejdiju, profesor prava na Prištinskom univerzitetu, rekao je za Birn da je ideja o “korekciji granica”, koju zastupa njegov naslednik Hašim Tači, iznenadila i zabrinula mnoge, ne samo na Kosovu, već i u medjunarodnoj zajednici.

“Ideja koju je predstavio predsenik Tači protivreči načelu teritorijalnog integriteta Kosova koje je potvrdjeno proglašenjem nezavisnosti i upisano u naš Ustav”, rekao je on.

Sejdiju je rekao da kosovski Ustav ne dopušta mogućnost da se razgovara o promeni granice bez mandata iz parlamenta.

“Imamo ovaj razvoj koji je otvorio mnoge dileme i brige medju granicama. Zabrinutost je evidentna i medju mnogim medjunarodnim institucijama i u medjunarodnoj zajednici, posebno u delu koji je pomogao Kosovu”, rekao je Sejdiju.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj takodje se usprotivio promeni granica u pregovorima sa Srbijom.

“Kosovo ima svoje granice, ima granicu sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i sa Srbijom. Mi poštujemo te granice i ne mislimo da nam je potrebna kreativnost za novo dizajniranje granica”, kazao je Haradinaj juče na skupu u Draču, pošto se ranije Tači založio za “kreativna” rešenja.

(Beta)