BEOGRAD – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da razgraničenje znači priznavanje nezavisnosti Kosova, po prvi put priznatu i potpisanu od strane Srbije, što režimski mediji pokušavaju da sakriju od javnosti.

“Razgraničenje znači voljno precrtavanje granice Republike Srbije i trajno otudjenje dela državne teritorije – i tu ne mislim samo na Kosovo i Metohiju, već i na Preševo. To znači da ćemo se ‘razgraničiti’ i od Dečana i od Pećke patrijaršije i od mnogo čega drugog što predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta”, rekao je Jeremić za kraljevačku Ka televiziju.

Naglasio je da se stvara opasan presedan kada se odluči da se “svojom voljom” precrtaju granice “pod parolom da želite ;da se ‘razgraničite’ sa nekom etničkom manjinom”, jer se na taj način otvara prostor da istu stvar traže i druge etničke zajednice.

On je uoči večerašnjeg skupa “Saveza za Srbiju” u Kraljevu, podsetio i da se Srbija nikada u svojoj istoriji nije dobrovoljno odrekla svoje teritorije.

Dodao je i da je sprečavanje davanja stolice Kosovu u Ujedinjenim nacijama jedina brana od stvaranja “Velike Albanije”.

Prema njegovim rečima, “Velika Albanija” ne može biti uspostavljena zato što KiM ;prema rezoluciji 1244 nije suverena država i zato što postoje stalne članice UN – Rusija i Kina – koje se tome odlučno protive.

“Medjutim, ukoliko se potpiše to ‘razgraničenje’ o kome Vučić (Aleksandar) govori i Kosovo udje u UN, ništa neće moći da spreči dve punopravne članice UN, Kosovo i Albaniju, da se ujedine i nakon toga nastave sa svojim teritorijalnim ;pretenzijama”, ocenio je Jeremić.


Beta/ Foto: Tanjug