BEOGRAD – Ovu vilu u Užičkoj 1, u zoni rezidencijalnih objekata na Dedinju, princeza Jelisaveta i njen rođeni brat Aleksandar dobili su u procesu restitucije krajem 2013, a do početka jula 2014. u njoj je bila Ambasada Crne Gore.

Srpska princeza Jelisaveta Karađorđević prodala je vilu Crnogorka u Užičkoj 1 na Dedinju. Novi vlasnik, prema podacima katastra, jeste “Princes park d.o.o.” iz Zemuna.

Njen zastupnik Slobodan Petrović rekao je za Novosti da je kupac vile i placa zapravo jedan engleski investicioni fond. Otkrio je i da će Crnogorka biti srušena, a da će na otkupljenom zemljištu biti izgrađeno više manjih vila.

Ovu vilu u Užičkoj 1, u zoni rezidencijalnih objekata na Dedinju, princeza Jelisaveta i njen rođeni brat Aleksandar dobili su u procesu restitucije krajem 2013, a do početka jula 2014. u njoj je bila Ambasada Crne Gore. Koliko je koštala, ostaje tajna, ali je u oglasu agencije navedena početna cena od 3.990.000 eura.

“Cena vile i ukupno 1,4 hektara zemljišta bila je mnogo viša”, naveo je Petrović.

Budući da je vila Crnogorka u lošem stanju, novi vlasnici nameravaju da je sruše i izgrade kompleks manjih vila. U toku je izrada projekta, a radovi bi trebalo da počnu sledeće godine.

Agencija za restituciju je prvostepeno rešenje o vraćanju vile Crnogorka donela u junu 2013, na osnovu zahteva koji su naslednici kneza namesnika Pavla Karađorđevića i njegove supruge kneginje Olge podneli 8. novembra 2012.

Rješenje je postalo pravosnažno krajem 2013. i od tada do polovine naredne godine trajali su pregovori da se Ambasadi Crne Gore obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu.

Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su Sporazum o reciprocitetu, po kom su razmenjene nepokretnosti, pa je Crna Gora dobila kuću u Čakorskoj 2, takođe na Dedinju.

Vilu Crnogorku kupila je kneginja Olga, marta 1940. Želela je da se ona i knez Pavle, kada prestolonasljednik Petar postane punoletan, presele u dvorac na Brdu kod Kranja, a da tu borave kada su u Beogradu. Jelisaveta je prve četiri godine života provela u ovoj vili.


indeksonline.ra/vijesti.me