NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš upitao je danas ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića kako je moguće da je sirova nafta na svetskom tržištu pojeftinila, da je dinar stabilan, a da je cena goriva u Srbiji porasla.

Kostreš je u pisanoj izjavi upitao i “kako je moguće da u tim uslovima benzin bude skuplji za dinar ili dva, dizel za više od dinar po litru, a na sve to – ministar ćuti”.

“Tokom godinu dana, benzin je poskupeo za više od 12, a dizel više od 16 dinara. Pre dva meseca, gradjani su protestvovali i blokirali saobraćaj zbog činjenice da imaju maltene najniže plate u Evropi, a plaćaju gotovo najskuplje gorivo”, rekao je Kostreš.

On je kazao da je ministar Antić 5. juna ove godine izjavio da se “nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji”.
Kostreš je dodao i da je Antić tada rekao da ukoliko svetska cena nafte ne padne, da “postoji mogućnost da i Vlada Srbije preduzme odredjene mere”.

“Ne samo da nije učinio ništa, nego se dogodilo upravo suprotno. Šta bi tek bilo da cena nafte na svetskom tržištu raste”, dodao je Kostreš.

Zatražio je od Antića i ministra finasija Siniše Malog da javnosti saopšte kada će da iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize za gorivo.

“I kada misle da promene Zakon o akcizama? Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od benzina”, poručio je Kostreš.

Ponovio je i da NIS, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, vadi naftu u Srbiji uz najnižu rudnu rentu u Evropi od svega tri odsto, dok “gradjani plaćaju ovakve cene goriva”.


Beta