BEOGRAD – Uslove na tenderu za elektronske dnevnike, koji će se koristiti u državnim školama u Srbiji, ispunila je samo kompanija “Tesla” iz Zagreba, sa kojom je ministar prosvete Mladen Šarčević poslovno saradjivao, piše danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kako je naveo portal, nova školska godina počeće uvodjenjem elektronskih dnevnika u državne škole, što će gradjane Srbije koštati 1,6 miliona evra.

Ministartvo prosvete je taj posao dalo konzorcijumu u kom je kompanija “Tesla”, a tender je sproveden tako da je samo ta kompanija mogla da ga ispuni.

Pravnik iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija Rade Djurić rekao je da je tender bio “izuzetno diskriminatoran i da su uslovi postavljeni tako da samo firma ‘Tesla’ može da pobedi”.

KRIK navodi da je tender bio diskriminatoran jer je ministarstvo tražilo da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem koji je “Tesla” donirao školama godinu dana ranije.

Dodaju da su dati nerealno kratki rokovi da se posao sprovede, i da se insistiralo na dodatnim detaljima koji su onemogućili konkurenciju “Tesli”.

S druge strane, stručnjaci procenjuju da je nabavka softvera sprovedena na štetu budžeta Srbije, jer je cena projekta mogla biti mnogo manja da su druge firme zaista imale mogućnost da konkurentno ponude svoja rešenja.

Dodaju da je poseban problem ugovorene saradnje pozicija ministra Šarčevića, koji se nalazi u potencijalnom sukobu interesa s obzirom da njegov nekadašnji poslovni partner Andrej Bezjak, vlasnik firmi “Tesla” i “Filex” iz Zagreba, ugovara nabavke sa Ministarstvom prosvete Srbije.

Kako je naveo KRIK, Agencija za borbu protiv korupcije trebalo bi da ispita mogući sukob interesa ministra Šarčevića.

Ministar Mladen Šarčević je za KRIK kazao da je tender bio regularan, ali i da ne može da govori o detaljima jer nabavke sprovodi služba u okviru ministarstva.

Šarčević je negirao da je bio u bilo kakvom sukobu interesa tvrdeći da je “Teslu”, kada je ustupila dnevnike školama, preporučila južnokorejska kompanija “Samsung”, a ne on.

Dodaje da vlasnika “Tesle” Andreja Bezjaka poznaje samo površno, mada dostupne informacije pokazuju da oni saradjuju godinama.


Beta