BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić najavila je da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o uvođenju platnih razreda i da bi taj sistem trebalo da zaživi od 1. januara sledeće godine.

Na pitanje da li će biti povećane plate prosvetnim radnicima, rekla je da vlada sada izračunava efekte povećanja plata u javnom sektoru i ukidanje privremenog smanjenja penzija, kao i da će u fokusu ponovo biti podizanje životnog standarda zaposlenih u zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama, posebno vojsci.

“Platne razrede smo skoro završili u resorima i sada idemo u razgovore sa sindikatima. Mislim da ćemo do kraja godine uspeti da uđemo u skupštinu sa tim zakonom i da ćemo od 1. januara 2019. imati tu jako važnu reformu i uvesti platne razrede u upravu”, kazala je Brnabić. Navela je da će tako svi znati kolike će biti njihove plate i da će svi imati povećanje po platnim razredima kada budu završene reforme, a biće uveden i sistem nagrađivanja.

Ona je najavila da će do kraja godine vlada probati zajedno sa Ministarstvom državne uprave da reguliše i zabranu zapošljavanja.

“Mislimo da ćemo zajedno sa budžetom u skupštinu ući i sa tim preglogom. Moj predlog tom ministarstvu je, videćemo koliko je to moguće, da sve lokalne samouprave koje su ispod maksiamalnog broja zaposlenih i imaju budžet za plate, ne treba da traže dodatno bilo kakva odborenja od vladine Komisije za zapošljavanje, kako bi mogle da popune svoje kapacitete”, rekla je premijerka.

Zdravstvo i prosveta će imati prednost

Lekari specijalisti imaće 15 odsto veće plate nego sada, medicinske sestre 12 procenata, a nastavnici oko 10 odsto, predviđa radna verzija novog sistema platnih razreda, piše “Blic”. Kako navodi list, ideja radne verzije sistema platnih razreda je da novi koeficijenti donesu najveće povećanje zarada zaposlenima čija su primanja potcenjena.

Tako će medicinske sestre u domovima zdravlja, koje trenutno zarađuju oko 35.000 dinara, moći da očekuju platu između 37.043 i 39.331 dinara. Njihove koleginice u bolnicama na opštim odeljenjima sa platom od 36.935 dinara dobijaće od 39.511 do 40.657 dinara, dok će plate lekara rasti i za 11.000 dinara, pa će plata doktora subspecijaliste biti veća od 91.000 dinara.

Reformom sistema predviđeni su minimalni i maksimalni iznosi plata, a tačna zarada koja će se kretati u tim okvirima zavisiće od angažovanja, postignutnih rezultata, prekovremenih sati i dana dežurstava.

“To jeste povećanje od desetak procenata, ali ono nije dovoljno da Srbija zadrži svoje zdravstvene radnike u sistemu. Danas medicinske sestre i lekari sve češće odlaze iz državnog sistema, bilo u privatni sektor ili u inostranstvo. Najčešće je reč o najboljim i najiskusnijim kadrovima poput sestara koje rade u operacionim salama, respiratornim centrima i transfuziologiji, ali i lekarima poput internista i radiologa”, kaže za “Blic” Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da se razgovara o tome da plate prosvetnih radnika budu povećane bar za deset odsto.

“Zdravstvo i prosveta će imati prednost, to sam čuo od premijerke i to mogu da kažem”, rekao je Šarčević.

“Trebalo bi imati na umu da osma platna grupa, u koju su svrstani skoro svi nastavnici i stručni saradnici (osim bibliotekara), ima čak devet platnih razreda koji obuhvataju visinu koeficijenta od 3,35 pa do 4,71. To znači raspon plata od 47.870 dinara do 67.500 dinara. U dosadašnjem sistemu obračuna zarada u obrazovanju, maksimalna razlika između nastavnika početnika i onoga pred penzijom je mogla iznositi do 15,6 odsto, sada ta razlika ide do čak 40 procenata”, rekao je Milan Jevtić, član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On naglašava da je predloženi koeficijent za stručne saradnike i za sekretare škola za sedam odsto niži u odnosu na nastavnike. To ne znači manju platu od one koju trenutno imaju, već da je planirano povećanje za njih niže u odnosu na povećanje koje će imati nastavnici.


Tanjug, Blic