BEOGRAD – Srpska medijska udruženja osudila su danas pritiske Poreske uprave na portal “Južne vesti” koja je kao nepravilnost u radu tog portala pronašla da glavni i odgovorni urednik Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje novinara Srbije (UNS) najavili su da će od Koordinacionog tela za saradnju sa medijima Vlade Srbije zahtevati da se slučaj portala “Južne vesti” preispita.

Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije pokrenula je procedure prinudne naplate duga portala “Južne vesti”, jer da glavni i odgovorni urednik Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Poreski inspektori su, pozivajući se na uredbu Vlade Srbije “Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru”, utvrdili da “Južne vesti” navodno duguju milionski iznos jer moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine.

UNS smatra da je takvo tumačenje “skandaloznije tim pre što se država donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima 2014. godine obavezala na povlačenje iz medija” i podsetio da se ta pravila odnose na javni sektor, a da Zakon o javnom informisanju i medijima ne propisuje da glavni urednik medija mora da bude u radnom odnosu.

NUNS i NDNV su ocenili da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom i da pritom ne preza da bezobzirno krši zakone.

“Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje”, ocenili su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Pokret Centra je takodje zatražio od Poreske uprave da prestane sa pritiscima na portal “Južne vesti”.

Poreska uprava je odbila sve žalbe na svoj rad ne čekajući odluku suda po žalbi tog medija i pokrenula proceduru prinudne naplate duga.


Beta