Banjaluka, Sarajevo — Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio da raspolaže pouzdanim informacijama da vlast u Republici Srpskoj pred izbore sprema teške incidente u Banjaluci.

On je na konferenciji za novinare kritikovao vlast u Republici Srpskoj tvrdeći da su podelili srpski narod i da određene političke opcije u poput Saveza za promene nazivaju stranim plaćenicima ili podanicima Bakira Izetbegovića. Tvrdi da se priprema dovođenje raznih kriminalaca radi disciplinovanja opozicije.

Komentarišući napad na novinara BN televizije, Mektić je takođe optužio vlast, RTRS i ATV koji su, prema njegovim tvrdnjama stvorili atmosferu linča. Mektić je, kako je prenela RTRS, izneo i neistinu da se javni servis, o napadu na kolegu Kovačevića, nije oglašavao sve dok se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije oglasio tim povodom.

Sarajevski portal Klils je preneo da je Mektić rekao da u Banjaluci niko ne može da se oseća bezbedno nakon napada na novinara BN televizije i ubistva Davida Dragičevića.

“Vlast targetira i linčuje pa onda uz pomoć kriminalnog podzemlja, koje su instalirali, izvršavaju krivična dela. Ovde se dobro zna ko to radi i koji su to kriminalci u Banjaluci. Ova vlast se okomila na Banjluku jer je pretpostavka da je Banjaluka okrenula ledja ovoj vlasti”, ocenio je Mektić.

Prema njegovim tvrdnjama, vlast za ove izbore priprema teške incidente kako bi se 7. oktobra stanovnici Banjaluke “zatvorili u kuće”. “To su pouzdane informacije kojim raspolažem. Poručujem građanima Banjaluke da se ne boje i da su to posljednji trzaji miševa”, ocenio je Mektić.