BEOGRAD – Brat ubijenog predsednika Gradjanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda ” Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova Miroslav Ivanović je ocenio da ne misli da je to ubistvo izvedeno “smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom”.On je u intervjuu za dnevni list Danas od četvrtka naveo da nema nikakve informacije o toku postupka i da se taj proces “odvija pre svega u javnosti”.

Na pitanje da li je njegov brat uklonjen kao mogući protivnik podela i razgraničenja na Kosovu i Metohiji, Miroslav Ivanović je rekao da je to “sasvim moguće”.

“Ja sam inače dosta rezervisan čovek u izgovaranju konačnih zaključaka, ali definitivno Oliver jeste imao drugačiji politički stav o podeli i razgraničenju i on se o tome već izjašnjavao na mnogo mesta i prilika. To se može videti na internetu u njegovim gostovanjima, posebno u drugoj polovini 2017. godine, pred kraj njegovog života”, kazao je Miroslav Ivanović.

On je ocenio i da bi istina o ubistvu njegovog brata mogla da bude predmet političke trgovine Beograda, Prištine i medjunarodne zajednice, kao i da kosovski pravosudni sistem ima sposobnost da taj slučaj reši do kraja, ali da on “mora prvo da dodje do pravosudja”.

“Vidi da se politički lideri Beograda i Prištine izjašnjavaju na tu temu, čak su u odredjenim momentima govorili da su nadomak otkrivanja izvršioca, nalogodavaca i kompletne političke pozadine ubistva. Medjutim, i sa tim se stalo”, rekao je Miroslav Ivanović i dodao da su te izjave bile toliko koncizne “da se maltene moglo pretpostaviti da će se samo još ime objaviti”.

On je rekao i da u proteklih sedam meseci nije imao kontakt ni sa jednim od političkih lidera koji su slučaj komentarisali, što bi, po njegovim rečima, pokazalo ozbiljnost da se dodje do kraja postupka.

“Pre svega policija i tužilaštvo moraju da završe svoj deo posla… Mislim da kosovsko pravosudje, policija i tužilaštvo to mogu, jedino je potrebno da to iskreno i hoće”, rekao je Miroslav Ivanović.


Beta