NOVI PAZAR – Predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić uvredljivim rečima se obratio muslimanima koji su otputovali na hadždž u organizaciji Mešihata IZ Srbije.

“Allah je u Kur’anu govorio o jednoj zajednici, al’ nam je nagovestio da će imati i inat zajednice, inat muslimani, inat hadžije, inat imami i tako redom. Naši stari, iako nisu znali mnogo da dersu, al’ su govorili da u svakom žitu ima kukolja. E to je ovaj kukolj pored pravog puta. Međutim, danas ovde su muslimani pravoga puta i hadžije pravoga puta. Zapamtite, svi drugi koji idu nekim drugim putevima to su kukolj putevi, kukolj muslimani, kukolj hadžije, kukolj imami i tako redom. I oni političari koji nisu danas sa svojim ummetom to su kukolj političari. Zapamtite braćo, to se treba jasno znati i govoriti.

Naši muslimani iz godine u godinu sve su svesniji pravoga puta i prave zajednice. Evo, dvadeset i pet godina kako organiziramo hadž, njih 239, nikad više hadžija, ali ne kukolj hadžija i džematlija, ne hadžija iz inata, već iskrenih, dobrih, poštenih dostojanstvenih”, izjavio je muftija Mevlud ef. Dudić.

Lavinu negativnih komentara, kako na društvenim mrežama tako i u lokalnim sandžačkim medijima, pokrenula je ovako oštra izjava muftije Dudića.

Naime, njih 239 koji idu na hadždž u režiji IZ u Srbiji, su “na pravom putu” i dobri vernici, dok svi ostali koji su otišli u režiji IZ Srbije, “kukolj vernici” kako navodi muftija.

Ove godine u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije na hadždž otišlo je 415 hadžija i hadžinica, od toga 110 iz Mešihata sandžačkog, 70 iz Mešihata srbijanskog i 235 iz Mešihata preševskog.


Foto:rijaset.rs