KOPAONIK – Policija je odbila da asistira u rušenju nelegalno podignutog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku jer Ministarstvo gradjevinarstva prethodno nije priložilo potpunu dokumentaciju, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na upit Radija Slobodna Evropa.

“Od strane Ministarstva gradjevinarstva dostavljen je zahtev za pružanje policijske pomoći prilikom uklanjanja objekta na Kopaoniku, uz koji, medjutim, nije priložen odgovarajući dokaz da je nadležni organ pokušao izvršenje bez pružanja policijske pomoći”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako kažu u MUP-u, Zakonom o policiji propisano je da se pomoć pruža kada se u sprovodjenju izvršenja osnovano očekuje otpor. Odredbe istog zakona predvidjaju da uz zahtev za pružanje pomoći mora biti priložen akt kojim se dokazuje da je organ nadležan za izvršenje pokušao izvršenje bez pružanja policijske pomoći.

MUP dalje navodi da je 27. jula 2018. policijska stanica u Brusu dobila zahtev za pružanje asistencije povodom uklanjanja spornog objekta.

“Kako isti nije bio u skladu sa odredbama Zakona o policiji, tačnije nije dostavljen dokaz da je pokušano izvršenje bez policijske pomoći, 30. jula je podnosilac zahteva obavešten o formalnim nedostacima i upućen da dostavi potrebnu dokumentaciju, što do danas nije učinjeno, shodno čemu asistencija nije mogla biti pružena”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Rušenje nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu bilo je zakazano za danas, ali to se ipak nije dogodilo jer, kako je za Insajder rečeno u Ministarstvu gradjevinarstva, nije obezbedjena “neophodna asistencija policije”. Rušenje je odloženo dok se ne ispune svi predvidjeni uslovi, naveli su iz Ministarstva.


Beta