PODGORICA – Martinović je radio za najuglednije svetske medije i doprinio da se osvetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu

Novinar Jovo Martinović dobitnik je nagrade Piter Mekler za hrabro i etičko novinarstvo za 2018. godinu.

Martinović je radio za najuglednije svetske medije, bavio se temama koje su se odnosile na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organa, zloupotrebu moći i doprineo je da se rasvetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu.

On je u oktobru 2015. uhapšen pod optužbom da je deo grupe koja je švercovala drogu, a u pritvoru je proveo 14 meseci.

O glavnim akterima te grupe Martinović je, skupa sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja.

Brojne domaće i inostrane svetske organizacije za slobodu izražavanja i zaštitu novinara, zahtevale su da se novinar brani sa slobode, kao i da mu se omogući pravedno suđenje.

Martinović nije u mogućnosti da prisustvuje uručenju nagrada 27. septembra, već će se prisutnima na ceremoniji obratiti putem video-konferencije. Iz pritvora je pušten na slobodu još početkom 2017. godine, ali je sudu morao predati pasoš i u procesu koji se vodi može biti osuđen na do čak deset godina zatvora. U obavezi je da se svakog meseca javlja policiji i kao novinar ne može naći stalno zaposlenje.

“Balkan je region o kojem je moj otac podrobno izveštavao i upoznao se sa tamošnjim prilikama kroz nekoliko sukoba. Priznanje za rad novinara koji je hrabro i po visokoj ceni platio izveštavanje o dešavanjima u tom delu sveta je najbolji način da se obeleži desetogodišnjica dodele naših nagrada”, rekla je Kamila Mekler, direktorka projekta nagrade Piter Mekler.

Porodica i prijatelji Meklera, međunarodno poznatog novinara koji je radio za Frans Pres, Junajted pres i Asošiejted pres, pokrenuli su dodelu nagrada 2008. godine.

Tokom prethodnih devet godina, nagrade su dobili novinari iz Šri Lanke, Rusije, Hondurasa, Kazakstana, Sudana, Pakistana, Sirije, Burundija i Meksika – zemalja u kojima bavljenje novinarstvom zahteva određenu dozu hrabrosti.


indeksonline.rs/Vijesti.me