BERLIN – Prema analizi konsultantske kuće „Barkov“, po prvi put Nemci u kućama drže više od 200 milijardi evra u gotovini.

Statistički gledano Nemac kod kuće, u proseku „čuva“ 2.449 evra u gotovini, a pre deset godina bilo je još duplo manje.

„Ljubav Nemaca prema gotovini je nepromenjena“ komentarisao je Peter Barkov, dodajući da količina gotovine raste za deset odsto godišnje i pored digitalizacije i sve većih mogućnosti negotovinskog plaćanja.

Barkov je ukazao da se štednja u bankama ne isplati imajući u vidu prosečnu dnevnu kamatu od svega 0,02 odsto. On ukazuje da i imućni klijenti banaka pokušavaju da izbegavaju kaznene kamate i svoj novac „čuvaju“ u trezorima.

„Bezbedna mesta za čuvanje vrednosti u bankama gotovo su sva rasprodata“, rekao je Barkov.

Držanje novca kod kuće umesto u bankama je dalja potvrda da se Nemci protive svim naporima da se fizički novac zameni digitalnim. To se oslikava i u tome da prilikom kupovine, prema pisanju lista „Velt“, i dalje dominiraju novčanice i kovanice.

Istraživanje kompanije „ING“ pokazuje da su Nemci sa kvotom od 48 odsto plaćanja gotovinom u međuvremenu značajno pretekli evropski prosek od 32 odsto.

Najmanji udeo plaćanja gotovinom prisutan je u Francuskoj sa oko 17 odsto. U plaćanju bankomat kartice čine 23 odsto udela, dok kreditne kartice čine svega 19 odsto transakcija.
Ljubav prema gotovini neće se dugo menjati u Nemačkoj, jer, najveći afinitet prema „kešu“ nemaju najstariji u stanovništvu, već mladi.

„Iako plaćanja drugim metodama dobijaju na značaju, neće se u dogledno vreme promeniti odnos Nemaca prema gotovini“, navode u studiji eksperti „ING“.


infobrif.rs