JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu branio je danas novi kontroverzni zakon koji definiše Izrael kao nacionalnu domovinu jevrejskog naroda, posle protesta desetina hiljada demonstranata u Tel Avivu.

Netanjahu je na današnjoj sednici vlade rekao da Zakon o nacionalnoj državi nije uperen ni protiv koga i da je potreban radi “obezbedjenja budućnosti Izraela kao države Jevreja za generacije koje dolaze”, navodi Asošiejted pres.

Pripadnici manjinske zajednice Druza u Izraelu, koji govore arapskim jezikom, ali za razliku od Arapa služe izraelsku vojsku, organizovali su juče velike demonstracije protiv zakona usvojenog 19. jula.

Netanjahu je kazao da je “duboka povezanost sa zajednicom Druza” od suštinskog značaja i da će vlada “unaprediti tu povezanost”.

Novi zakon pravo na samoopredeljenje daje samo Jevrejima u Izraelu, a predvidja i da arapski jezik dobije status specijalnog, umesto zvaničnog, kako je bilo do sada.
To su neke od kontroverzih mera koje su izazvale gnev izraelskih Druza i Arapa.

Zakonom se Jerusalim proglašava za glavni grad Izraela, uključujući i njegov istočni deo koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i potom anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Beta