NOVI PAZAR – Direktori Zavoda za urbanizam i Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Novom Pazaru Suat Ljajić i Mujo Šaćirović, kao i bivša direktorka Predškolske ustanove “Mladost” Dragica Ličina priznali su pred Osnovnim tužilaštvom da su nenamenski trošili novac iz budžeta, piše radio Sto plus.

Nezakonito trošenje novca u tim preduzećima i ustanovi tokom 2016. godine otkrila je Državna revizorska institucija (DRI) koja je protiv njih troje pre pet meseci podnela prijave zbog sumnje da su izvršili krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava.

Kako je zaprećena kazna za to krivično delo manja od pet godina zatvora, Osnovno tužilaštvo je primenom instituta oportuniteta odložilo krivično gonjenje, s tim što su Ljajić i Šaćirović na račun Vlade Srbije uplatili po 30.000, a Ličina 15.000 dinara u humanitarne svrhe.

Osim njih troje, DRI je zbog nezakonitog trošenja novca podnela krivične prijave i protiv bivšeg direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Saljahudina Muratovića i bivšeg načelnika Gradske uprave Ahmedina Binjoša.

“Istrage protiv Muratovića i Binjoša su i dalje u toku”, odgovorili su nam u Osnovnom tužilaštvu.

Zbog nenanemskog trošenja novca Državna revizorska institucija je podnela i 11 prekršajnih prijava protiv funcionera lokalne samouprave i direktora javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru.

Prekršajni sud u Novom Pazaru do sada je procesuirao i doneo presude u dva predmeta u kojima su A.L. i E.P. oglašeni odgovornim zbog kršenja odredaba Zakona o budžetskom sistemu.

“A.L. je izrečena novčana kazna u iznosu od 55.000 dinara, a E.P. je kažnjen sa 20.000 dinara. Oni će morati da plate i troškove postupka”, rekli su nam u Prekršajnom sudu u Novom Pazaru.

Postupci po prekršajnim prijavama protiv M.Đ., D.L., H.M., S.M., A.B., N.B., H.H., M.Š. i E.R. su i dalje u toku, a oni se, kao i A.L. i E.P. terete za kršenje istih odredaba Zakona o budžetskom sistemu.

Zaprećene kazne za taj prekršaj su od 10.000 do dva miliona dinara.
Podsećamo da je DRI prilikom revizije završnog računa i poslovanja lokalne samouprave Novog Pazara za 2016. godinu otkrila brojne nepravilnosti.

Grad, javna preduzeća i ustanove su, kako se navodi u izveštaju, preuzeli blizu 515 miliona obaveza preko odobrenih aproprijacija, nezakonito isplatili skoro četiri miliona dinara za plate i doprinose radnika, a preko 64 miliona za javne nabavke bez poštovanja zakonskih procedura.


Radio sto plus/ Foto: N.Kočović