BEOGRAD – Pripadnici američkog Kfora već nedeljama, na planini Bajgora, obučavaju pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za buduću “vojsku Kosova”, pišu sutrašnje “Večernje novosti”, pozivajući se na tvrdnje neimenovanih izvora.
Izvori lista tvrde da se obuka sprovodi za najmanje stotinu pripadnika KBS koji se u određenim vremenskim razmacima rotiraju na Bajgori, kao i da pripadnici američkog Kfora, osim što obučavaju pripadnike KBS, uveliko i naoružavaju ove snage.
“Komanda KBS otkupila je od Amerikanaca 27 borbenih vozila ”hamer”, dok su 24 dobili na poklon”, navodi izvor.
“Novosti” navode da kosovski Albanci ubrzano intenziviraju vežbe sa Amerikancima, u okviru zajedničke operacije pod kodnim nazivom “Zlatna sablja”, koja se u bezbednosnim krugovima tumači kao finalna faza otimanja severa Kosova i Metohije i zaokruživanje “suvereniteta” lažne države.
Planina Bajgora se nalazi na obodima podujevske opštine i prostire prema severu, odnosno ka Kosovskoj Mitrovici. Ta planina je, kako podseća list, bila jedno od najvećih uporišta tzv. OVK, odakle su svojevremeno planirane i sprovođene mnoge terorističke akcije.
“Novosti” navode da ove uznemirujuće bezbednosne informacije dolaze u trenutku podignutih tenzija na KiM i sve češćih spekulacija da Priština samo čeka okidač za akciju kojom bi krenula u zauzimanje severa Kosova.
U sklopu toga je i, kako piše list, puštena priča da će Srbi jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština, što je liderima kosovskih Albanaca trebalo da posluži kao alibi za upad u opštine sa srpskom većinom i zaokruživanje svoje “nezavisnosti” na celoj teritoriji KiM.