ALPBAH – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas posetu Austriji, u okviru Evropskog foruma Alpbah, radnim doručkom za šefove država.
Radni doručak je još jedna prilika da razgovara sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, kao i predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem o aktuelnoj situaciji na Balkanu, a osebno dijalogu Beograda i Prištine.
Vučić je imao prilike duže da razgovara sa Van der Belenom, a potom im se na doručku pridružio i Tači.
Vučić i Tači su sinoć, na panelu „Nove perpsketive procesa proširenja EU“, apelovali na međunarodnu zajednicu da podrže rešenje o Kosovu o kojem bi se dogovorili Srbi i Albanci.
Vučić je istakao da bi, ako se postigne solucija, to bi bilo od suštinskog značaja za ceo Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vremena.
„Činim najbolje da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu, i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti?“, naglasio je on dodajući da rešenje neće imati negativne posledice po Balkan.
Van der Belen i evrpski komesar Johanes Han podržali su pronalaženje rešenja za Kosovo, upozorivši da ono ne sme da ima negativne posledice po region. Pahor, na drugoj strani, zbog problema koji njegova zemlja ima sa Hrvatskom, zatražio je od EU da insistira da se primeni dogovor koji se postigne dijalogom. Nakon radnog doručka predsednici će se, prema programu, obratiti medijima na zajedničkoj konferenciji za štampu.