KOPENHAGEN – Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izveštaj svoje komisije o dogadjajima u Srebrenici 1995. godine žalosna je i predstavlja kratkoročan potez koji će služiti samo produbljivanju podela i sprečavanju pomirenja, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pričard izjavio je da “činjenice utvrdjene u izveštaju iz 2004. godine nisu sporne”, da su ih potvrdili medjunarodni i domaći krivični sudovi i da “rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi”.

“Lideri Bosne i Hercegovine moraju da izbegavaju nacionalističku retoriku koja dovodi do podela pred opšte izbore u oktobru”, naveo je Pričard u pisanoj izjavi.

On je pozvao poslanike Narodne skupštine RS da ponovo razmotre donetu odluku u cilju pomirenja i da se fokusiraju na pitanja od značaja za gradjane BiH, pre svega na ekonomski prosperitet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije.

Narodna skupština RS odbacila je 14. avgusta glasovima srpskih poslanika Izveštaj Komisije za istraživanje dogadjaja u i oko Srebrenice jula 1995. godine, u kojem se priznaju masovna ubistva Bošnjaka od srpskih snaga. Izveštaj je objavila Komisija Vlade RS 2004. godine.

Posle odluke skupštine, Vlada Republike Srpske poništila je Izveštaj 18. avgusta.


Beta