BEOGRAD – Serije paljenja automobila u Nišu i Novom Sadu, za koju se početkom godine, posle prvih hapšenja, mislilo da je završena, dobila je nastavak.

U oba grada u istom danu na meti su se ponovo našla vozila koja pripadaju zaposlenima u policiji ili članovima njihovih porodica.

Šta bi ovoga puta mogao da bude povod za te incidente i postaje li paljenje automobila način obračuna?

Službeni automobil zamenice načelnika intreventne jedinice novosadske policije Marine Jovanović potpuno je izgoreo, ispred zgrade u kojoj živi, u subotu rano ujutru. Gotovo istovremeno, buktalo je i ispred zgrade u Nišu gde živi inspektor za borbu protiv razbojništava – kada je zapaljen auto njegove supruge.

Novinari u Nišu kažu, da je paljenje automobila, bukvalno postao nov trend za obračunavanje.

“Paljeni su automobili ne samo javnim funkcionerima nego i građanima, jedan je svojoj šefici upalio automobil, znamo da je prošle godine upaljen automobil zamenika gradonačelnika, što pokazuje da imamo ozbiljan problem, upaljen je auto, načelnika kriminalističke policije, to pokazuje da postoji grupa ljudi koja se odvažila da se obračunava sa takvim ljudima, posledice toga su izmeštanje moći iz institucija u neke druge centre moći, vezane za političko delovanje”, izjavio je Dragan Petković sa portala Južne vesti za N1.

Od prošlog septembra do kraja 2017. godine u Nišu je zapaljeno devet automobila. Od toga, tri u vlasništvu policije.

U Novom Sadu je u tom periodu zapaljeno vozilo jednog policajca, ali i jednog uzbunjivača, dok je proletos, u tom gradu, pet automobila izgorelo za sedam dana.

Mnogi od tih slučajeva i dalje nisu rešeni.

“Ako nije bezbedan šef kriminalističke policije, ako nije bezbedan zamenik gradonačelnika, kako može da se oseća bezbedno jedan građanin, na bilo koji način u bilo kom smislu”, izjavio je Petković.

Policajac mora da bude sposoban da zaštiti sebe, kako bi mogao da štiti građane kažu u Policijskom sindikatu Srbije i zahtevaju pooštravanje kaznene politike za napad na policajce.

“Promeni se načelnik u Novom Sadu, načelnik u Nišu, načelnik u Beogradu, međutim, stopa kriminala ostaje visoka za naše podneblje, imamo onu čarobnu rečenicu političara – svaki napad na policajca je napad na državu, ja i svi iz policijskog sindikata Srbije im poručujemo, ako vi političari ovako branite Srbiju, kako branite policajce, nemojte više, molim vas nagrabusićemo svi”, kaže Vlada Pavićević iz Policijskog sindikata Srbije.

Da li su slučajevi zapaljenih automobila u Nišu i Novom Sadu povezani, iz policije nema zvaničnog komentara. Istrage o tim slučajevima su u toku.

Izvor: N1