KIJEV – Pet ukrajinskih vojnika je poginulo a sedam je povredjeno u najsmrtnosnijim sukobima s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine u više meseci, nekoliko dana pre stupanja na snagu primirja povodom početka školske godine, saopštio je danas Kijev. Portparol vojske Dmitro Guculjak je rekao da su pobunjenici pokušali da zauzmu posmatračke punktove pod kontrolom Kijeva u regionu Luganska.

“Tokom petočasovne borbe, četiri ukrajinska vojnika su poginula dok je sedam branitelja Ukrajine zadobilo povrede različite težine”, rekao je Guculjak novinarima, i dodao da je još jedan vojnik ubijen iz teškog oružja.

Vlasti samoproglašene Luganske republike su navele da su ukrajinske snage napale njihove položaje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na televiziji rekao da je “neutralisano” osam pobunjenika” dok je 11 povredjeno.

“Rusi nisu uspeli, kršeći prekid vatre i sporazume iz Minska”, rekao je on.

Konflikt izmedju proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske je od 2014. odneo više od 10.000 života. Mirovni sporazumi potpisani 2015. u Minsku i brojni prekidi vatre su smanjili intenzitet sukoba ali i dalje često dolazi do izliva nasilja.

Ipak, politički deo sporazuma je ostao mrtvo slovo na papiru, a obe strane tvrde da je ona druga odgovorna za to.

Juče je objavljeno da će novo školsko primirje početi 29. avgusta.

Porošenko se danas izvinio zbog “obećavanja brzog uspeha antiterorističke operacije” posle izbora za predsednika 2014, rekavši da je “od početka bilo jasno da sve očekuje duga borba”.


Beta-AFP/ Foto: Reuters