VALJEVO – Lider ratnih veterana u Valjevu Ljubomir Bradić saopštio je da je levu šaku danas probio ekserom, u nameri da radikalizuje štrajk glađu u koji je stupio sa osmoricom nekadašnjih boraca.

Pokazavši šaku između dva parčeta drveta, Bradić je rekao da to učinio za prava boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih učesnika ratova, prenose “Novosti”.

Štrajkači zahtevaju ostavke ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića i državnog sekretara Negovana Stankovića, zbog neispunjenih obećanja i nerešavanja problema boraca. U štrajk glađu stupili su u ponedeljak, u prostorijama Udruženja boraca rata od 1990. godine grada Valjeva.

Borci traže isplatu ratnih dnevnica, lečenje teško obolelih ratnih vojnih invalida bez uputa na VMA i u valjevskom Domu zdravlja onih koji nemaju zdravstvenu knjižicu. Zahtevaju istragu protiv onih koji su naplatili veliki novac na ime tužbi za diskriminaciju od kojih, kažu, borci nisu imali nikakve koristi. Traže i desetak radnih mesta godišnje za decu palih boraca, ratnih vojnih invalida i bolesnih i umrlih rezervista, plaćanje duga za struju na rate…

Na parčetu daske pričvršćene na levu šaku Ljubomira Bradića, napisano je “Živela Srbija. Ovo je početak pre kraja boračkih prava. Sada budite zadovoljni, tako se ne brine o svojim borcima. Stidite se!!!”

– Ni posle kontakta sa predstavnicima ministarstva nisu ispunjena naša tri zahteva, protest će biti nastavljen, a sledi još radikalniji štrajk. Kao uslov za prekid štrajka tražili smo da se privremeno uključi struja domaćinstvima dva borca, hitno uređenje spomen-obeležja u centru Valjeva i reviziju rešenja o oduzimanju radne sposobnosti za jednog rezervistu – poručio je Bradić.

Zahtevi vojnih veterana iz Valjeva nisu u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, navedeno je u odgovoru tog Ministarstva na pitanje Radija Slobodna Evropa.

– Zahtevi koje su vojni veterani u Valjevu uputili Ministarstvu za rad, poput priznavanja ratnih dnevnica, lečenja bez uputa na VMA i otpis kamata za utrošenu struju, kao i zahtevi upućeni lokalnoj samoupravi, nisu u nadležnosti resora kojim rukovodi ministar Zoran Đorđević – stoji u odgovoru.

Đorđević: Do kraja godine u Skupštini zakon o pravima boraca

Predlog zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica trebalo bi da Skupštini Srbije bude dostavljen do kraja godine, najavio je danas ministar Đorđević.

– Prava boraca, predvidjena novim zakonom, ne smeju biti manja nego do sada, već je potrebno obezbediti uslove i za ostvarivanje njihovih većih prava – rekao je Đorđević.

On je na prvom sastanku Radne grupe za izradu nacrta tog zakona rekao da je “pitanje odnosa prema ljudima na koje će se odnositi taj propis pitanje odnosa u jednom društvu”. Predsednik radne grupe biće državni sekretar u ministarstvu Negovan Stanković.


Novosti, RSE, Beta, Foto: youtube/screenshot