PRAG – Rekordnih 40.000 LGBT aktivista, Pražana i turista prošlo je centrom Praga na osmoj paradi ponosa u glavnom gradu Češke, Prag prajdu, plešući, raspevani, sa balonima i zastavicama, u odeći u bojama duge, za kolonom 15 ukrašenih alegorijskih vozila.

Vesela povorka krenula je sa Vaclavskog trga, gde je protiv parade ponosa LGBT manjina tiho protestovalo nekoliko desetina hrišćanskih aktivista, a u turističkom jezgru Praga isprečila se, kao i svake godine, grupica radikala u nameri da blokira marš, međutim policija ih je odvojila kordronom.

Svoje platforme u povorci vozila imale su ovog puta i neke političke stranke, kao parlamentarna Piratska stranka i Zeleni, a svoje vozilo je imala i američka ambasada u Pragu.

Trasu dugu četiri kilometra učesnici Prag Prajda prešli su bez incidenata, komplikujući samo povremeno saobraćaj koji je zbog njih zaustavljan, a završili su u parku Letna na velikom pikniku kojim završava sedmodnevni festival seksualnih manjina u češkoj prestonici.

Ove godine festival je posvećen porodici, jer iako Češka ima od 2006. godine zakon o registrovanom partnerstvu i dozvoljava istopolne brakove, Česi kao društvo još nisu spremni da odobre usvajanje dece u takvim brakovima.

Dok su se u Češkoj LGBT manjine izborile za toleranciju i da ne budu diskriminisane, u susednoj Poljskoj u Poznanju je oko 4.500 ljudi prema procenama policije izašlo u Marš ravnopravnosti sa glavnim zahtevom da se u zakone unesu paragrafi koji bi ih štitili od nasilja i društvene diskriminacije.

Ove godine pokroviteljstvo nad Maršom ravnopravnosti preuzeo je prvi put gradonačelnik Poznanja, Jacek Jaškovjak, ali sliku Poznanja kao otvorenog grada pokvarila je afera sa zastavicama u bojama duge kojima su u čast Marša bili ukrašeni u petak tramvaji, ali Gradsko preduzeće ih je suprotno dogovoru još u petak skinulo, zbog poplave pretnji i uvreda u mejlovima i telefonskim pozivima.

Neki od putnika pretili su Gradskom preduzeću da odbijaju da ulaze u takve “gej” tramvaje, a najmanje jedan od vozača, koji su se takođe bunili, odbio je da vozi tramvaj ukrašen svetski poznatim simbolom za prava seksualnih manjina.


Izor: Beta