BEOGRAD – Izbori za nacionalne saveta nacionalnih manjina biće održani 4. novembra, a rok za podnošenje izbornih lista je do 19. oktobra u ponoć, odredjeno je danas na sednici Republičke izborne komisije.

RIK je doneo preporuku da se izborne liste podnose svakog radnog dana od 9.00 do 18.00, uz najavu dan ranije do 17.00. Ako se lista podnosi vikendom stranke treba da prijave podnošenje liste do petka u 17.00.

Zbirna izborna lista za nacionalne savete nacionalnih manjina mora biti doneta do 24. oktobra, dok je zaključenje posebnog biračkog spiska odredjeno je za 19. oktobar, a rešenje o zaključivanju će biti objavljeno dan kasnije u Službenom glasniku. Konačan broj birača biće objavljen posle 1. novembra.

Nacionalne savete direktno će birati 18 nacionalnih manjina – albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipataka, madjarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Elektorski će svoje savete birati makedonska, ruska, hrvatska i crnogorska nacionalna manjina.

Albanska, aškalijska, grčka, poljska, nemačka, ukrajinska, češka, ruska i slovačka nacionalna manjina biraju po 15 članova saveta, bugarska, bunjevačka i rusinska po 19, vlaška, makedonska, crnogorska i rumunska po 23, slovačka i hrvatska 29 i bošnjačka i romska po 35 članova saveta.

Gladački listići će biti istih boja kao u prethodnom izbornom ciklusu. Madjari i Bošnjaci će glasati na listićima rezedo boje, dok će ostale manjine koje glasaju direktno glasiti na listićima led sive boje, dok će se razlikovati okviri na listićima. ;

Makedonci će glasati na listićima žute boje, Rusi na listićima svetlo plave boje, Hrvati na listićima svetlo zelene boje i Crnogorci na roze listićima.

Prema kalendaru, ukupni rezultati biće objavljeni 8. novembra, a uvid u materijal biće moguć do 9. novembra u ponoć.


Beta/ Foto:RIK