ROŽAJE – Zaposlenima u lokalnoj samoupravi u Rožajama duguju osam plata. Posljednja koju su primili je za novembar 2017. godine, saznaje CdM.

Prema saznanjima ovog crnogorskog portala, planirana je nova sistematizacija na osnovu koje će određeni broj radnika zbog prekobrojnosti biti otpušten.

Komentar povodom aktelne situacije u rožajskoj Opštini CdM je tražio od predsednika Opštine Ejupa Nurkovića ali on nije odgovarao na pozive.
Zaposleni su ogorčeni, ali ne smeju javno da govore, jer, kako kažu, boje se otkaza. Situacija je više nego alramntna, a kako naglašavaju, za sada se rešenje ne nazire. Mnogi od zaposlenih su prinuđeni da rade i dodatne poslove kako bi mogli sa zarade neki euro i prehrane porodicu.

“Moramo i tako da se dovijamo. To je jedini način da zaradimo neki euro. Pomaže i dijaspora koliko može. Situacija je loša”, tvrdi jedan od zaposlenih.

Sagovornik CdM-a kaže da su mnogi zabrinuti za svoja radna mesta zbog najavljene sistematizacije.

Kako saznaje ovaj portal, na platnom spisku Opštine Rožaje ima i onih koji su na privremenom radu u inostranstvu.

Funkcioner Bošnjačke stranke Ejup Nurković nedavno je ponovo izabran za predsednika Opštine Rožaje, glasovima BS-a i DPS-a. On je tada pozvao sve odborničke klubove da ostave politiku po strani i okrenu se stvaranju ambijenta za razvoj opštine.

Odbornici SD-a su bili uzdržani, dok je jedini odbornik SDP-a bio odsutan.
Nurković se tada osvrnuo i na finansijsko stanje, kazavši da obaveze lokalne i javnih ustanova i službi čiji je osnivač Opština, koje se odnose na bruto plate i obaveze dobavljačima i anuitete po kreditima, iznose 3.600.000 eura.

“Obaveze JU ustanova i službi su 2.200.000 po osnovu plata i ostalih obaveza,dok su obaveze budžeta po osnovu kratkoročnih i dugoročnih kredita 7.900.000. S druge strane, nama se duguje oko milion, po osnovu koncesija na šume a očekujemo i značajan prihod od legalizacije bespravnih objekata, tako da možemo veoma brzo, uz još neke planirane prihode,da konsolidujemo finasijsko stanje i počnemo da rešavamo najurgentniji problem a to su plate zaposlenih”, rekao je nedavno Nurković.

Podsetimo, Opština Rožaje kritikovana je zbog povećanja broja zaposlenih. Prema podacima koje je pre nekoliko meseci saopštio Institut alternativa, Opština Rožaje koja je, uprkos tome što je potpisala ugovor o reprogramu poreskog duga, od 2014. do 2017. godine zaposlila 189 osoba, pa je brojka skočila na iznad 400 zaposlenih.

Bošnjačka stranka osvojila je apsolutnu vlast u Rožajama na poslednjim lokalnim izborima 27. maja.


indeksonline.rs/CdM