BEOGRAD – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ne vidi bolje rešenje za pitanje Kosova od podele – preneo je danas javnosti iz studija Pinka, objašnjavajući da je „dugoročan problem“ taj što „postoji opasnost od vojnog napada“ na Sever Kosova. Svoj stav u javnost je izneo nakon prošlonedeljnih napisa u medijima o podeli Kosova kao mogućem rešenju kosovskometohijskog pitanja, te serije upozorenjaza Srbe na Severu iz pojedinih beogradskih medija i tabloida.

Upitan da prokomentariše „to što Crkva odbija da prihvati kao jedno od rešenja moguću podelu Kosova“, Dačić je kazao da ne vidi bolje rešenje od toga i dodao da je on možda jedini u Srbiji koji je ponudio bilo koje rešenjе.

Može da se razgovara samo ukoliko postoji volja za kompromisom, a to znači da svaka od strana nešto gubi i dobija. Ovde mi dugoročno imamo problem taj – a to je opasnost od vojnog napada na Sever Kosova i šta će onda Srbija da radi. Nemoj ako se to ne daj Bože desi da posle toga oni koji su huškali narod da onda kažu ‘pa nećemo valjda zbog toga da ulazimo u rat’. Ti što su sada opozicija u Srbiji, oni su rušili Miloševića zato što je branio KiM…zato što je ušao u rat.

„Ovde kad je reč o tome šta su predlozi, predlog je, znate kako kažu – nema podele Kosova, bolje je da ostane Kosovo jedinstveno, pa makar bilo i nezavisno. Hajde mi da pitamo Srbe na Severu šta misle o tome? Šta hoće ovaj Srbin iz Leška i Sočanice – odakle su moji preci. Je li sada nije bitno? To je jedan od predloga – ja sam to izneo odavno. Ne vidim bolje rešenje,“ kazao je i pojasnio kakvo je to rešenje:
„A to je rešenje da tamo gde srpski narod ima većinu, a to nije samo Sever, već da vidimo gde to još može, da se teritorijalno veže sa centralnom Srbijom. Ja stvarno ne vidim bolje rešenje, osim ukoliko neko ne misli da će do rešenje doći tako što će se desiti neko čudo da se u Kačaniku, Glogovcu ili Uroševcu promeni nacionalna struktura.“

Objasnio je i zašto treba da se dođe do rešenja.

Možda je nekim Srbima lakše da vojno izgubimo Sever

Oni (Albanci) misle da po modelu Oluje mogu da to pitanje reše. Možda je nekim Srbima lakše da vojno izgubimo Sever i da onda kažu mi nikad ništa nismo priznali, nismo hteli, ali sad smo više završili i rešili.

„Za crkvu je možda vreme relativna kategorija, ali za ljude koji žive na Kosovu je i stvarna i realna kategorija, zato treba da se dođe do rešenja. Ali koje je najbolje rešenje? Ako Albanci pristaju da budu autonomija u Srbiji, ja sam apsolutno za to,“ smatra srpski ministar, upitavši predstavnike Crkve šta oni predlažu.

„Ko traži i voli podelu? Ako je moguće nešto drugo, sigurno tako nešto nikada ne bih predložio,“ naveo je.
Dačić je ocenio i da je situacija trenutno takva da je dobra prilika da se pitanje Kosova i Metohije kompromisno reši:
„Ne znam kada će biti bolje i da li će biti bolje.“

Šef srpske diplomatije je u više navrata navodio da je podela dobro rešenje, te da bi na to Albanci takođe pristali bez svojih „mentora“. Osim podele, u javnosti je ranije izneo i stav da je rešenje i „razgraničenje“ na „srpsko i albansko“.

Isti stav zastupa i ministar vojni, Aleksandar Vulin.

Pojašnjava i zašto – promenile su se pozicije Rusije, koja je postala velesila, dok Rusija i Srbija imaju „mnogo bliže odnose“ nego pre 20 godina, promenila se Amerika i njena spoljna politika, dok je Srbija ostvarila bliže odnose i sa Nemačkom, Francuskom, Turskom. Sa Kinom je postala strateški partner, kazao je:

„U ovoj fazi mi imamo situaciju kada i EU uviđa da su glavni problem za dolazak do kompromisa Albanci. Albanci žele da mi priznamo Kosovo, plus ako bi mogli da uzmu Medveđu, Preševo…to bi im bilo idealno. U toj situaciji otvara se mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja. Ako već imamo dijalog, u dijalogu morate imati neki predlog.“

„Koje će rešenje biti – to je dijalog. Ništa nije dogovoreno. Pa vidite da Tači priča, hoće da pripoji Medveđu, Bujanovac i Preševo,“ naveo je, sa druge strane.
„Od toga (pripajanja) nema ništa,“ kazao je i dodao: „Zato kod nas postoji taj izraz malo morgen.“

Na kraju imao je i poruku za srpski narod:

„Srpski narod treba da bude siguran da Predsednik Srbije koji vodi ovaj dijalog, ja kao ministar ministarstva spoljnih poslova i Vlada Srbije čvrsto stojimo iza nacionalnih i državnih interesa.“


kossev