KOSOVSKA MITROVICA – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Republike Srbije, Nikola Selaković, sastaće se sutra u Kosovskoj Mitrovici sa predstavnicima Srpske liste. Sastanak je potvrđen iz ove kancelarije, a povod i tema sastanka nisu saopšteni.

Selaković i Đurić su poslednji put u Kosovskoj Mitrovici zajedno boravili 26. marta kada je Đurića na okruglom stolu u ukviru unutrašnjeg dijalo uhapsila specijalna jedinica Kosovske policije.

Sastanak predstavnika Srpske liste i Đurića i Selakovića počinje u 15 časova, u amfiteatru Tehničkog fakulteta.
Ovo okupljanje usledilo je posle najnovijeg podizanja tenzija u vezi sa situacijom na KiM-u.
Prethodnu nedelju obeležilo je više napisa u medijima o podeli kao mogućem rešenju za pitanje Kosova, ali i upozorenje igumana Save Janjića o „scenariju dogovorenog incidenta“ kako bi se podela na terenu i izvršila.

Usledio je i niz alarmantnih najava – pojedinih beogradskih medija, tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom – za Srbe na KiM-u o „otimanju Gazivoda“ i „upadu na Sever“, posle čega je i srpski predsednik Srbima na Kosovu uputio otvoreno pismo, navodeći da „nove Oluje neće da bude na KiM“. Sam Predsednik Srbije je u ranijim mesecima upozoravao na opasnost od Oluje na Severu.

Održana je i Sednica saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, odakle su najviši srpski zvaničnici upozorili na „agenturno delovanje“ i na to da su oni koji su govorili o „lažnim scenarijima“ nametnuli „jednu vrstu psihoze“, te da nisu delovali u interesu svoje zemlje.

Kritike na račun crkvenih predstavnika ranije su izneli i sami predstavnici Srpske liste iz više studija beogradskih medija, a prozivke na račun crkvenih predstavnika nastavile su se i danas.
Predsednik Srbije danas je održao i konferenciju za medije u Beogradu odakle je poručio da nikakvog tajnog rešenja o Kosovu neće biti i da će građani imati pune informacije, znaće sve političke, socijalne i ekonomske posledice mogućeg postizanja ili nepostizanja dogovora. Jedna od poruka je bila i da će zaštititi imovinu SPC na Kosovu.


kossev