U Srbiji je u toku završnica najvećeg postupka za trgovinu narkoticima ikada.

Tokom suđenja verbalni okršaj su imali optuženi Darko Šarić i svedok saradnik Nebojša Joksović.

Među optuženima je i Boban Stojiljković koji je svojim pitanjima podsetio svedoka da je u svom pismu Šariću pominjao kako su mu propala nekakva dva posla od po 300.000 i 600.000 eura, piše Politika.rs.

– Da ste uzeli tih 900.000 verovatno ne biste bili svedok saradnik, već biste otišli u Ameriku, jel’ tako? – pitao je Stojiljković.

– Pa to sam rekao – odgovorio je Joksović.

– S obzirom na to da niste otišli u Ameriku i bez ovih 900.000, postali ste svedok saradnik zbog ovih para koje ste uzeli od Šarića, a ne priznajete, jel’ tako?

– Već sam odgovorio na to pitanje.

Još jedan paradoks u postupku je i činjenica da je na optuženičkoj klupi Miloš Nikolić, koji je optužen da je tokom akcije „balkanski ratnik” krio Nebojšu Joksovića. Joksović je kasnije postao svedok saradnik, a ovaj čovjek je i danas na optuženičkoj klupi sa koje stalno ukazuje na svedokove kriminalne aktivnosti.

“Joksović je amnestiran za teška krivična dela samo radi viših ciljeva – da svedoči u ovom postupku”, kazao je Nikolić jednom prilikom i dodao da tužilaštvo veruje na reč „lopovu i kriminalcu”.

Sudija Siniša Petrović tada mu je odgovorio da je procedura za dobijanje statusa svedoka saradnika poštovana, ali da taj status može i da se izgubi. Odbrana je dostavila rukom pisanu priznanicu iz 2012. na 4.149.020 evra, što je iznos koji je dat za kupovinu štamparije u Beogradu.

Miloš Nikolić potpisao je da je taj novac primio, a Joksović da ga je dao na ime kupovine štamparije. Darko Šarić tvrdi da je pare dao Joksoviću da isplati Nikolića za štampariju. Nikolić je na sudu potvrdio da je primio od Joksovića više od četiri miliona evra, a Joksović je tvrdio da mu nije dao taj novac, iako jeste potpisao. Upitan zašto je potpisao da je dao novac ako ga nije dao, (autentičnost potpisa je prema nezvaničnim saznanjima, utvrđena grafološkim veštačenjem), Joksović je odgovorio da jeste potpisao, ali da mu to ništa ne znači. To je izazvalo urnebesan smeh u sudnici.

Iz dijaloga Joksovića i Nikolića može se zaključiti da se obojica međusobno tuže u parničnim postupcima u vezi sa zajedničkim poslovanjem u štampariji.

– Čobanine, pući će i tvoje laži jednog dana. Smej se, smej – kazao je Nikolić.

Retko se dešava u sudskoj praksi da sud mora da suoči dva svedoka saradnika kako bi na taj način proverio ko od njih govori istinu. U ovom procesu i to se desilo. Suočeni su Joksović i Draško Vuković. Svaki je ostao pri svojim tvrdnjama, mada je svedok saradnik Draško Vuković prvi krenuo sa kazivanjem:

– Upoznali smo se 2005. ili 2006. na placu kod tebe u Žarkovu. Golubović me je upoznao s tobom, bio je tu i Baja i ostali članovi grupe. Prva naša poznanstva bila su u vezi sa automobilima, koje smo kupovali od tebe, skinutih sa osiguranja, a posle sa kokainom, kada si mi dao kontakt od Duplog iz Nikšića – rekao je Vuković, gledajući Joksovića u oči.

– Ja jedino mogu da kažem da je istina da smo se u tom periodu upoznali. Zašto bih ja prodavao nešto Drašku, kad on to ima iz prve ruke… – počeo je Joksović.

– Pa nisi mi ti prodavao, nego posredovao. Ti si mi dao kontakt i skidali smo po 1.000 eura svi, sećaš se?

– Ja se stvarno ne …

– Nije mi Dupli pao s neba. Ti si imao probleme sa njim, sećaš se, kola kad su mi zapalili, baš zbog kontakata koje si mi ti dao jer je on radio sa nekim Berancima, pa je upao tu preko tebe. Ja sam ispaštao posle. Možda si zaboravio, možda nisi.

– To je čista izmišljotina – mirno je rekao Joksović.

– Za Duplog?

– Ja ne znam ko je taj čovjek.

– Pa dao si mi da se javim njemu u Švedsku – kazao je Vuković.

Dijalog je potrajao, a obojica su ostala pri svojim tvrdnjama.

Po završetku, policija je odvela Vukovića, koji je takođe u programu zaštite svedoka. Joksović je ostao u posebnoj prostoriji suda kako bi bio prisutan prilikom emitovanja prisluškivanih razgovora između njega i Šarića 2008. koje je predložila odbrana, da bi i time osporila njegov iskaz.