PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da neće biti podele Kosova niti autonomije za Srbe.Na konferenciji za medije kosovski predsednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe.

“Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredeljen da postignemo sporazum i nakon zahteva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahteva (Preševske) doline. To podrazumeva ne podeli Kosova, ne autonomiji za Srbe”, kazao je Tači.

Po njegovim rečima, korekcija granica podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medvedja Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces izmedju Srbije i Kosova.

Tači se zahvalio bezbednosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošle nedelje.
Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveza u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom “uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela”.

Ocenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma glavna tema, Tači je rekao da je to težak proces ali i neophodan.


Beta-AP