JERUSALIM – Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Izrael platiti “višu cenu” u pregovorima sa Palestincima nakon njegove odluke da preseli ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je sinoć, govoreći na političkom skupu u Zapadnoj Virdžiniji, rekao da će Palestinci “dobiti nešto dobro” zauzvrat, “jer je sada na njih red”, ali nije obelodanio detalje, prenose izraelski mediji.

On je to rekao u poslednjim minutima političkog skupa fokusiranog uglavnom na druga pitanja.

Skup je održan nekoliko sati pošto su Trampov bivši advokat Majkl Koen i šef predsedničke kampanje Pol Manafort proglašeni krivim za niz finansijskih krivičnih dela.

Na kraju je Tramp počeo da nabraja šta smatra najvećim dostignućima svoje spoljne politike i kada je pomenuo premeštanje ambasade, rekao je da će Izrael, pošto se pitanje Jerusalima više ne razmatra, morati da da nešto Palestincima zauzvrat.

“Ako će ikada biti mira s Palestincima, dobro je što je to uradjeno”, rekao je Tramp o preseljenju ambasade u maju nakon njegove odluke da u decembru prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, iako u istočnom, anektiranom delu tog grada Palestinci planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.

Oni su od tada prekinuli kontakte sa SAD.

“Skinuli smo to s dnevnog reda. U prošlim pregovorima nikada nisu prevazišli Jerusalim. Sada će Izrael morati da plati višu cenu, jer se to više ne razmatra. Palestinci će dobiti nešto vrlo dobro, jer su oni na redu”, rekao je Tramp, dodavši da sada razume zašto njegovi prethodnici nisu ispunili obećanje da presele ambasadu SAD u Jerusalim.

On je rekao i da su ga zvali mnogi svetski lideri, apelujući da ne ostvari svoju odluku, ali da je smatrao da je to trebalo uraditi još pre mnogo godina.

Takodje je ponovio da je izraelsko-palestinski mirovni sporazum “najteži od svih”.