Vođa, ili vojničkim rečnikom rečeno komandant Četničkog pokreta u Srbiji Bratislav Živković uhapšen je juče zbog sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu.

Ovu informaciju potvrdio je i MUP Srbije, ali za sada nije poznato više detalja. Ipak, ono što se zna, jeste da postoji osnovane sumnje da je Živković počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi. U prevodu, to bi moglo da znači da je on jedan od onih koji je “vrbovao”, ali i organizovao odlazak “dobrovoljaca” u Ukrajinu, gde su se borili, ili se još uvek bore, na proruskoj strani.

Upravo to ni ne čudi, s obzirom da nije nepoznanica da je Živković jedan od onih koji je učestvovao u sukobima u ovoj zemlji proteklih godina, o čemu je i sam u više navrata govorio.

Za sada nije poznato koliko je tačno ljudi odveo na ratište i koje je metode u tome koristio, ali ni ko stoji iza organizovanja njegove, kao i ostalih neformalnih vojski i grupa koje se bore na ruskoj strani.

Zvanične procene o broju onih koji su otišli na ovo ratište ne postoje, ali se spekuliše da ih je bilo u proteklom periodu nekoliko stotina. Kako je sam Živković svojevremeno govorio za RSE, jedan od njegovih odreda brojao je 15 doborovljaca iz Srbije, koji su do Luganska u Ukrajini dospeli preko Rusije sa običnim turističkim vizama. Odred se zvao “Sveti knez Lazar”.

Takođe, pojedini mediji su pisali da se u Ukrajini borio, između ostalih, i protiv ukrajinske garde fašista iz “Desnog centra”, da se tada grupa dobrovoljaca iz Srbije zvala Odred Jovan Šević, i da je u jednom trenutku imala 35 dobrovoljaca iz Srbije.

Izvor.Blic