BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je danas da će grad krenuti u borbu sa nelegalnom gradnjom i dodaje da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadratnih metara.

Vesić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će grad Beograd predložiti da se izmeni Zakon o planiranju i da će tražiti da se ubuduće ukrštaju informacije svih državnih organa kada je u pitanju takva gradnja.

„Veliki broj nelegalnih objekata postoji zbog nesaglasnosti propisa. Koriste se različiti zakoni. Zakon o planiranju izgradnje, Zakon o legalizaciji.

Investitori koriste svaku mogućnost koju im daju zakoni kako bi to radili“, rekao je Vesić .

On je dodao da će grad tražiti da se legalizacija završava na drugostepenom organu, jer će tako moći da se ruše nelegalni objekti, a ne da se čeka odluka Upravnog suda.

On je rekao da će tražiti zabranu priključenja nelegalnih objekata na bili kakvu infrastrukturu – EPS, vodovod… jer će tako otežati onima koji nelegalno grade i da će jedan od zahteva biti i da se svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata tretira ka pranje novca.

Vesić je kazao da mnogi državni organi nisu radili svoj posao, poput inspekcije, vodovoda i svi oni koji su omogućili da se bespravne zgrade priključuju na bilo kakvu infrastrukturu i da zato treba da budu preduzetze mere kako se to više ne bi dešavalo.

Upitan da li će se rušiti ono što je nelegalno građeno ili što je nadograđeno na postojećoj zgradi, Vesić je kazao da ukoliko je neko nadograđivao do trenutka donošenja Zakona o legalizaciji ima mogućnost da se legalizije, ako ne onda nema takvu mogućnost.

„U Beogradu je nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza najveći problem. Došlo je vreme da se nelegalnoj gradnji stane na put jer kada se gradi tada se plaćaju doprinosi za građevinsko zemljište gradu, a od tih doprinosa se gradi infrastruktura“, rekao je zamenik gradonačelnika.


infobrif/ Foto: Samir Delić