BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odlučila je da u roku od 60 dana bude formirana nezavisna međunarodna komisija za utvrđivanje istine o događajima u i oko Srebrenice tokom poslednjeg rata sa zaduženjima kakva je zatražila i Narodna skupština.

Prema odluci vlade komisija će biti formirana s ciljem elovitog i istinitog sagledavanja događaja u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog, kako se navodi, jačanja poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.

U saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Republike Srpske, podseća se da je NSRS 14. avgusta, glasovima svih prisutnih poslanika (70) odbacila Izveštaj Komisije iz 2004. godine koju je formirala tadašnja vlada, a koji je sastavljen prema nalozima visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Iz vlade podsjećaju da su sve srpske stranke, kako vladajuće, tako i opozicione, glasale za odbacivanje Izveštaja iz 2004. godine, a Narodna skupština pozvala je na formiranje nezavisne međunarodne komisije koja će pripremiti objektivan i nezavisan izvještaj o stradanjima svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine.

“Četiri dana nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odbacila izveštaj iz 2004. godine, Vlada Srpske je najpre na sednici od 18. avgusta, takođe, donela zaključak kojim se van snage stavljaju Izveštaj i krajnji Zaključak”, navodi se u saopštenu.

Ističe se da stavljanje Izvještaja iz 2004. godine van snage ni na koji način ne predstavlja negiranje užasnih zločina koji su počinjeni nad bošnjačkim stanovništvom u srebreničkoj regiji 1995. godine.

“On predstavlja odbacivanje postupka u okviru kojeg je Izveštaj iz 2004. godine pripreman i usvojen, te odbacivanje unaprijed naloženih rešenja prihvaćenih pod prisilom Ešdaunovih nezakonitih naredbi. Sam Izveštaj dokumentuje Ešdaunovu duboku umešanost u pisanje Izveštaja, na primer postavljanjem članova Komisije i davanjem naloga u pogledu sadržaja datog Izveštaja”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Izveštaj pripremljen i usvojen pod izuzetnim pritiskom u vremenu u kojem se Ešdaun nije ustezao da nameće vansudske kazne zvaničnicima koji bi odbili da se povinuju njegovim željama, podsjetivši da je samo u 2004. godini, Ešdaun listom smijenio i nametnuo zabranu javne funkcije za 73 osobe, uključujući visoke funkcionere Republike Srpske, te blokirao račune mnogim drugima.

“Tadašnji zvaničnici Republike Srpske nadležni za usvajanje Izveštaja bili su predmet stvarnih pretnji po lični status, u slučaju da odbiju postupiti prema Ešdaunovim zahtevima. Izveštaj sastavljen i usvojen pod takvim vidom prinude potpuno je bespredmetan. Njegov sadržaj nije zasnovan na nezavisnim istraživanjima, već na Ešdaunovim političkim direktivama. Prihvatanje takvog izveštaja bilo je proizvod Ešdaunove volje, a ne volje građana Republike Srpske izražene kroz njihove institucije i izabrane zvaničnike”, stoji u saopštenju.

?oš jedan od razloga za odbacivanje Izveštaja iz 2004. godine, pojašnjavalu iz Vlade Srpske, jeste i politički nametnuto propuštanje da se u izveštaj unese ikakav pomen stradanja Srba i ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

“Izveštaj potvrđuje da uopšte nije ispitana istorijska pozadina zločina počinjenih u srebreničkoj regiji u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine. Nakon navođenja Ešdaunovih instrukcija Komisiji, u Izveštaju se navodi sledeće: ”Ovim je mandat Komisije usmeren isključivo na ispitivanje sudbine Bošnjaka u navedenom periodu””, dodaje se u saopštenju.

Iz vlade naglašavaju da iako zločini jedne strane u sukobu nikako ne predstavljaju pravnu ili moralnu odbranu zločina druge strane, istorijske činjenice o zvjerstvima Bošnjaka nad Srbima ne smeju da budu zanemarene.

“Bošnjačke snage ubile su i mučile brojne srpske civile u srebreničkoj regiji, među kojima i veliki broj staraca, žena i dece. Uprkos tome, Izveštaj iz 2004. godine ove ratne zločine izričito isključuje. Neiznošenje činjenica o ratnim zločinima nad Srbima u srebreničkoj regiji navodi na zaključak da nisu ni počinjeni. Njihovo izostavljanje iz Izveštaja iz 2004. godine bilo je delo OHR-a da bi se učvrstio stereotipan narativ, prema kojem su Srbi ratni agresori, a Bošnjaci njihove žrtve”, ističe se u saopštenju.

Ovaj narativ su, navode iz vlade, nažalost, nametnule institucije pravosuđa na nivou BiH, koje su pod potpunom kontrolom Bošnjaka, čime je srpskim žrtvama u potpunosti uskraćena pravda.

“Iscrpni izveštaji istraživača iz Republike Srpske o zločinima nad Srbima završili su u fiokama Tužilaštva BiH, bez ikakve reakcije. Nijedan Bošnjak nikada nije osuđen za zločin protiv čovečnosti, a svega nekoliko je osuđeno za ratne zločine opšte. Nova komisija neće minimizirati zločine počinjene nad Bošnjacima, ali neće ni ignorisati zločine počinjene nad srpskim stanovništvom”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske smatra da će nezavisno istraživanje pomoći da se rasvetle istorijska dešavanja oko ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i podstaći pomirenje među narodima u BiH.

“Pomirenje među narodima u BiH zahteva pravično sagledavanje svih zločina počinjenih tokom rata. Delovanje Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske u tom pravcu treba da bude pozdravljeno kao način njihovog zalaganja za pomirenje, čiji je uslov objektivno i utemeljeno utvrđivanje istine koja će omogućiti potpunije razumevanje stravičnih događaja koji su se zbili tokom sukoba iz devedesetih godina prošlog veka”, zaključuje se u saopštenju iz Vlade Republike Srpske.


indeksonline.rs/Tanjug