BANJALUKA – Vlada Republike Srpske danas je stavila van snage Izveštaj Komisije o dogadjajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine.Vlada RS je van snage stavila i izvještaje Radne grupe Vlade Republike Srpske donete 2005. godine za sprovodjenje zaključaka iz konačnog Izveštaja Komisije za Srebrenicu, usvojenog godinu dana ranije.

“U cilju celovitog i istinitog sagledavanja dogadjaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja poverenja i tolerancije medju narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada RS formira nezavisnu medjunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine”, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade RS.

Dodaje se da će sastav i zadaci Komisije biti odredjeni posebnim rešenjem.

Vlada RS danas je donela i zaključak o formiranju nezavisne medjunarodne Komisije koja će ispitati i sačiniti izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Ova Komisija, kako je navedeno, formira se “u cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrdjivanja stradanja Srba u Sarajevu”, kao i zbog toga što Vlada Federacije BiH nije ispunila nalog Doma za ljudska prava BiH da istraži stradanje Srba u Sarajevu tokom rata u BiH.

Ministarstvu pravde RS naloženo je da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav ove dve komisije.

Ovi zaključci Vlade stupaju na snagu danom donošenja, navedeno je na sajtu Vlade RS.

Srpski poslanici u parlamentu RS su 14. avgusta odbacili Izveštaj Komisije o Srebrenici, što je izazvalo oštre reakcije bošnjačkih stranaka, medjunarodnih predstavnika u BiH, kao i američkog Stejt departmenta.

Vlada RS je u junu 2004. godine usvojila Izveštaj Komisije o Srebrenici, a tadašnji predsednik RS Dragan Čavić obratio se javnosti navodeći da je “srebrenička tragedija crna stranica istorije srpskog naroda”.

“Učesnici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj koji je činio ovakav zločin, i pritom se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu, činio je zločin i prema vlastitom narodu”, istakao je tada Čavić.

On je tada pozvao na utvrdjivanje istine o Srebrenici, upozorivši da, “ako je sami ne utvrdimo, istinu će nam utvrdjivati drugi”.

Čavić je tada pozvao i na kažnjavanje svih pojedinaca koji su počinili zločine, uz tvrdnju da krivica ne može biti kolektivna.


Beta