ALPBAH – Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači večeras su na Evropskom forumu u Alpbahu pozvali medjunarodnu zajednicu da podrži eventualno rešenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je na panelu “Nove perspektive proširenja EU” apelovao na medjunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, dok je Tači podršku zatražio pošto, kako je rekao, rešenje koje bi proisteklo iz dijaloga nikog neće ugrožavati.

Na panelu na kojem su, izmedju ostalih, učestvovali i evropski komesаr zа proširenje Johаnes Hаn i predsednici Slovenije i Austrije Borut Pаhor i Aleksаnder vаn der Belen, ;Tači je rekao da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi on podrazumevao korekciju granica.

“Sada je vreme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, imamo odškrinut prozor koji treba da iskoristimo. To nije lako uraditi, veoma je teško. Potrebna nam je podrška svih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU”, rekao je kosovski predsednik pre obraćanja Vučića.

Tači je rekao da je s Vučićem razmatrao “svaku moguću opciju” za rešenje kosovskog pitanja, uključujući korekciju granica i dodao da ona u potencijalnom sporazumu ne bi išla duž etničkih linija.

“Uveravamo da sporazum u tom scenariju neće ići duž etničkih linija. Kosovo će ostati multietnička zajednica s najvišim standardima manjinskih prava, a isto važi za Srbiju”, kazao je Tači.

Vučić je ocenio da se eventualni dogovor Beograda i Prištine tiče samo Srba i Albanaca i dodao da o dijalogu Beograda i Prištine “svi više brinu od Srba i Albanaca”.

“Sada pokušavamo da napravimo nešto što je od izuzetnog značaja za našu budućnost, nešto što je veoma važno i za Albance. Mi moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu. Ako mi ne možemo da rešimo, ko će. Čujem glasove iz Londona kao da su oni više zainteresovani za našu budućnost od nas samih”, kazao je srpski predsednik.

Ocenio je da bi eventualni sporazum o rešenju kosovskog pitanja bio “neverovatno dostignuće”, ali je dodao da je “skeptičan” da će on biti postignut.

Tači je naveo da je za Zapadni Balkan “veliko dostignuće” to što je dijalog ušao u konačnu fazu ka sporazumu o normalizaciji i pomirenju i ocenio da “niko ne treba da se plaši mirovnog sporazuma Srbije i Kosova”, jer bi “uzajamno priznanje” Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na ceo region.

“Mi nismo problematični momci, mi želimo da postignemo sporazum”, dodao je predsednik Kosova.

Vučić je rekao da zbog nastojanja da reši pitanje Kosova ima mnogo protivnika u Srbiji, medju kojima je veliki broj crkvenih velikodostojnika, da ga opozicija optužuje da je izdajnik, a da ga u inostranstvu mnogi predstavljaju kao zagovornika takozvane “velike Srbije”.

“A ja samo želim mir i stabilnost u regionu, i sada kada smo počeli da pričamo o suštinskim stvarima, pitate nas šta vi to radite. Zašto vas se to tiče, radimo nešto za našu budućnost”, rekao je Vučić.

Ukazujući na težinu kosovskog problema, on je upitao i šta su granice Srbije, a šta Kosova.

“Mi smatramo Kosovo delom Srbije, a oni ga smatraju nezavisnom državom. Pola zemalja sveta kaže da je Kosovo nezavisno, a pola, medju kojima je pet članica EU, da je ono deo Srbije. Kako ćemo to da rešimo”, naveo je Vučić.

Evropski komesar Johanes Han ukazao je na važnost činjenice da su Vučić i Tači privrženi rešavanju problema i ocenio da je od izuzetnog značaja da oni sami dodju do rešenja.

“Bilo je značajno videti da postoji snažna privrženost da rešite problem, a ne da čekate pritisak spolja. Nametanje rešenja spolja nikad nije održivo rešenje i to se može videti u drugim delovima sveta. Izuzezno je važno da sami nađete rešenje”, rekao je Han.

Han je dodao da svako rešenje mora da vodi stabilnosti u regionu i da je to “ono što medjunarodna zajednica želi”.

Predsednik Austrije Van der Belen je naveo da Srbima i Albancima treba dozvoliti da se dogovore i dodao da promena granica duž etničke linije nije održivo rešenje, već da može da da rezultate samo kratkoročno.

Van der Belen je naveo da EU neće biti potpuna bez integracije Zapadnog Balkana i da se sada pruža jedinstvena prilika da se to ostvari.

Slovenački predsednik Pahor je rekao da je sada povoljan trenutak za Zapadni Balkan, pošto je EU posle dužeg perioda pitanje proširenja ponovo stavila medju prioritete.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.


Beta