Beograd -Na Evropskom forumu, u austrijskom Alpbahu, danas će se okupiti više hiljada učesnika i zvanica, ali i šefova država, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će kasnije popodne učestvovati na “Političkim razgovorima”, odnosno jednom od panela i diskusija.

Srpskog predsednika već po dolasku u Alpbah očekuju neformalni razgovori i bilateralni susreti, sledi dolazak zvanica, paneli, a potom i večera koju u čast šefova država priređuje predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

U okviru “Političkih razgovora” predsednik Srbije govoriće u okviru diskusije pod nazivom “Nove perspektive na temu proširenja Evropske unije”.

U diskusiji o širenju EU će učestvovati i predsednici Austrije Van der Belen i Slovenije Borut Pahor, kao i evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han, kao i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

I austrijski mediji pišu o tome da li će doći do susreta Vučića i Tačija, i navode da bi to bio njihov prvi susret i razgovor nakon što je predsednik Srbije predložio razgraničenje, a kosovski političar tražio Preševsku dolinu.

Za nedelju je predviđen radni doručak šefova država, a potom i zajednička konferencija za štampu. Prema programu, šefovi država trebalo bi i da diskutuju sa stipendistima Evropskog foruma Alpbah. Inače, opšta tema ovogodišnjeg foruma je „raznolikost i otpornost“, što će biti i moto razgovora o EU.

„Politički razgovori baviće se budućnošću EU, ali i odnosima Evrope i Izraela, Evrope i Rusije, Švajcarskom, te i stanjem demokratije.

Tokom “Političkih razgovora” neće biti održane samo velike diskusije, već će biti organizovano i 17 razgovora u manjem krugu, koji će se baviti odnosom EU i Rusije, kao i civilnim društvom i populizmom, kao i evropskom bezbednošću u doba hibridnih pretnji.

Izvor.blic