BEOGRAD – Predasednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Austriji da zna koliko će biti teško doći do dogovora Beograda i Prištine, jer su velike razlike izmedju njega i predsednika Kosova Hašima Tačija. “Neće to ići lako i nije to jednostavno. Obojica znamo koliko su velike razlike izmedju nas u pokušaju pronalaženja bilo kakvog kompromisa”, rekao je Vučić novinarima u Austriji.

On je dodao da je njegov pesimizam zasnovan na “realnom stanju”. Vučić je rekao da će svaki dogovor biti težak za Srbiju, ali da neće biti “ponižavajući”.

On je ponovio da ako cela Evropska unija ne podrži dogovor, do njega neće ni doći. “Ne plašim se da će svaki dogovor i razgovor biti nemogući”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je suština zalaganja dela medjunarodne zajednice koji se protivi menjanju granica izmedju Srbije i Kosova da kaže Srbiji da je Kosovo izgubila u celini i da ako pokuša da dobije bilo šta, nastupa kao “loši momci” i da će je u tome sprečiti.

Upitan kako komentariše izjavu ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa da bi pri ideji o razmeni teritorija, podeli Kosova, ili razgraničenju Srba i Albanaca trebalo razmisliti o posledicama i ceni, Vučić je pitao: “Što ste onda menjali granice 2008. godine” i dodao da se nada da je Kif to govorio u najboljoj nameri i dobroj veri.


Beta